Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Чоколаден крем со цимет

Потребни состојки:

5 жолчки и 1 цело јајце

250 мл слатка павлака

125 мл млеко

200 гр црно чоколадо

1/3 чаша кафеав шеќер

3 супени лажици чоколаден ликер

1 ½ чаена лажица цимет

Начин на подготовка:

Измешајте ги јајцето, жолчките и шеќерот со миксер. Во сад на умерен оган загрејте ја павлаката и млекото.

Искршете го чоколадото и штом млекото зоврие трегнете го садот од оган и додадете го чоколадото. Измешајте внимателно почнувајќи од средината. Така подготвената смеса малку се лади и се исипува внимателно врз жолчките. Се меша до добивање на хомогена смеса. Се додаваат цимет и ликер.

Загрејте го шпоретот на температура од 170 степени. Распоредете го кремот во огноотпорни чашки. Поставете ги во тава со вода која ќе покрива половина од висината на чашките.

Чоколадниот крем се пече така околу 30-35 минути додека почне да се втврднува во средината.

Готовиот крем се сервира ладен.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement