• Сподели на:

Најдобри професии за жени според изборот на магазинот “Forbes”

___

Магазинот “Forbes” ги пренесува резултатите од едно истражување врз чија основа составил листа од 12 професии кои се најприкладни за жени.

Со оглед на тоа дека податоците покажуваат дека жените и натаму заработуваат околу 85% помалку во однос на своите машки колеги и дека помалку од 28% од водечките функции во компаниите ги завземаат дамите, нееднаквоста меѓу половите кога станува збор за работа и кариера и понатаму е многи изразена. Затоа порталот CareerCast одлучил посебно да ги истакне областите во кои жените можат да напредуваат и во кои во следните години најверојатно ќе можат да очекуваат вработување.

Овој список е направен врз основа на податоците на американската служба за вработување. Во предвид се земени просечната годишна плата и претпоставките за вработување до 2022 година, но и врз  критериумите како што се стресот, физичките услови и процентот на жени кои работат во таа област.

 

1. Статистичар

 

2. Менаџер за адвертајзинг и промоција

 

3. Аналитичар на компјутерски системи

 

4. Дентален хигиеничар

 

5. Администратор во образование

 

6. Организатор на настани

 

7. Менаџер за човечки ресурси

 

8. Аналитичар за истражување на пазарот

 

9. Деловен терапевт

 

10. Физикален терапевт

 

11. Менаџер за односи со јавност

 

12. Стручњак за патологија на говорот


Оставете коментар

___