• Сподели на:

Кои се најстресните професии на светот?

___

Стручњаците од Универзитетот од Висконсин направиле листа на 200 професии кои ги подредувале според количината на стрес, врз основа на физичките потреби на работата, ризикот, потенцијалната смртност, патувањата и профитабилноста.

 

Се покажало дека најстресна професија е војник или генерал, бидејќи освен што се занимаваат со физички и психички напорно занимање, тие носта и голема одговорност за колегите. Најстресната цивилна професија ја имаат пожарникарите, кои секојдневно се изложуваат на опасности и се носат со ризикот од смрт и повреда.

 

Меѓу најстресните професии се и директор во компанија за односи со јавност, пилот, извршен директор, фоторепортер, новинар, возач и полицаец.

 

За најмалку стресна професија е прогласена работата како професор, а меѓу најмалку стресни останати професии се сметаат златар, службеник, лабораториски техничар и нутриционист.


Оставете коментар

___