Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

Грешки кои несвесно ги правите кога пишувате е-пошта

Има денови кога се чини дека испративме повеќе е-пошта отколку што зборувавме. Без разлика дали им пишувате на колегите, професорите или работодавачите, начинот на кој се изразувате, му дава на примателот суптилна слика за тоа кои сте.

Дали сакате да знаете што вели вашиот стил на е-пошта за вас? Прочитајте за да откриете кои пет грешки можат да го саботираат вашиот професионализам.

Користете неформален поздрав

Како започнувате? Не го поздравувајте професорот или сегашниот / иден работодавец со „Здраво“.

Секогаш е добро да биде формален поздравоткога ќе се започне, затоа што на овој начин му дозволуваме на примателот да го постави тонот во одговор.

Го третирате како СМС-порака

Ако постојано се префрлувате од една форма на технологија на друга во текот на денот, интерпункцијата и граматиката честопати се занемаруваат. Обидете се да одвоите половина минута за да ја проверите вашата е-пошта, иако ја испраќате само на пријател. Можеби изгледа непотребно, но ако се навикнувате на правилен правопис и граматика, нема да погрешите кога ќе испраќате е-пошта до некој што е поважен. СМС јазикот може да создаде непрофесионална слика за вас, а граматичките грешки, колку и да се мали, треба да се избегнуваат.

Вие притискате „испрати“ премногу брзо

Среде пишување, ви се случува случајно да притиснете „испрати“ – многумина од нас го искусија ова. Или заборавате да вметнете прилог.

Користите хумор

Е-поштата е незгодно место за користење хумор. Во директна комуникација, имаме јазик на телото и тон за тоа да го пренесеме со суптилни нијанси, но преку е-пошта вашата порака може да се изгуби во преводот.

Ги заборавате културните разлики

Без комуникација лице-в-лице, лесно е да се заборави контекстот на вашиот разговор. Честа, но потенцијално проблематична правописна грешка е заборавање на културните разлики. Контекстуално, многу различни култури од нашите се, на пример, арапски, јапонски или кинески. Може и да формираат деловни односи на различни начини, затоа имајте го предвид тоа при изготвување на е-пошта.

Прочитај

Four Seasons

Aman е името кое е синоним за мир, спокој и велнес центар… Сето тоа може да се види во нивните одморалиште, без разлика дали...

Cotton Club

Веројатно секоја жена во нејзиниот попис на желби се наоѓа ова нараквица… Ова нараквица ја сакаат сите – славните, манекенките и модели, обичните и...

Four Seasons

Постои едно место во океанот, кое изгледа како врата за некој сосеме друг свет… Голема сина дупка, сместена на околу 100 километри од главната...

Fine Living

Кој би рекол дека Роки има дарба за уредување на ентериер? Силвестер Сталоне, е еден од најпопуларните и најуспешни актери во светот, кој има...