Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

5 совети како да ги пренасочите деловните преговори во ваша корист

Пред секоја средба – информирајте се. Доколку сакате да преговарате за поголема плата, истражете го пазарот и колку вашата позиција се плаќа во други фирми. На овој начин нема да го потцените и да барате нешто над пазарната цена, но и вашите квалификации. Да ги знаете релевантните информации внесува факти во вашиот арсенал за да ви помогне да ги имате аргументите за вашето тврдење.

Напишете ги на хартија вашите намери за преговарањето

Ова не треба да биде сценарио, но треба да се фокусирате на емоционалните реакции на сите присутни. Дали сакате кога вашиот шеф ќе го напушти разговорот, да има позитивно мислење за вашата работа и на вашето барање за повеќе пари?

Дали сакате да оставите чувство за почит во интервјуто? Да се постави план пред какви било преговори, ве дава поголема веројатност да добиете позитивен одговор, а исто така помага да ги вратите преговорите на добар пат ако тие отстапат од посакуваниот тек.

Знајте ги вашите граници, но секогаш барајте повеќе

Во секое преговарање, општо правило е дека првиот човек што го навел бројот губи. Зошто? Затоа што таа личност го покажала својот став тогаш и нема каде да оди освен надолу. Сепак, има случаи кога покажувањето став е неизбежно. Ако ве прашаат идеална плата пред да добиете понуда за работа, на пример, ќе мора да одговорите.

Поради оваа причина, треба да ја знаете крајната граница на она што би го прифатиле, но сепак имајте на ум дека секогаш треба, без исклучок, да започнете со поголема цифра. Верувајте во вашата вредност и способност. Бидете сигурни во вашата подготвеност да заминете ако не ви се прифати бројката што ви треба. И со малку среќа, ќе добиете многу, многу повеќе.

Бидете благодарни и достоинствени, без оглед на исходот

Одење на вистинскиот пат, дури и кога не го добиеме идеалниот исход, е клучно. Ниту едно преговарање не вреди да се изгубат нервите или вашето достоинство.

Професионализмот инспирира доверба. Завршете ги сите преговори благодарение на сè – без разлика дали се преговара во живо или во е-пошта, ќе бидете на пат кон поголем успех сега и во иднина. Благодарноста обезбедува двојна добивка за сите вклучени.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Одредени причини може да ве изненадат и воопшто не се чудниОралниот секс е еден од начините на кои паровите придонесуваат за нивното сексуално задоволство,...

Green Tea

Колку ќе бидат големи вашите гради зависи од повеќе фактори, како што се генетиката, тежината, возраста и бременоста, а промените во големината и обликот...

Cotton Club

„Ова е колекција за мажи, како и за жени“ – така ја објасни својата нова колекција. Во време кога дизајнерите и брендовите го преиспитуваат...

Cotton Club

Дали сте подготвени да скокнете во временската машина? Популарноста на сината сенка потекнува од времето на Викторија, кога малку сино на очните капаци се...