• Сподели на:

Зошто менструалните циклуси на најдобрите пријателки им се синхронизирани?

___

Дали некогаш ви се случило да бидете големо женско друштво и сите да имате циклус баш во истиот период? Велат дека на најдобрите пријателки секогаш им се синхронизира циклусот, но зошто е тоа така?

zoshto-ciklusite-im-se-sinhroniziraat-na-najdobrite-prijatelki-01.jpg

Зошто се случува ова? Не е како да се синхронизираме и во други работи.

Многумина би рекле дека е добро што нашите тела го прават тоа, бидејќи така некој ве разбира буквално и физички и емоционално.

Не станува збор за наша фантазија или за некој урбан мит, ова навистина се случува и постои добра причина за тоа.

Причината потекнува од нашите предци.

Едно старо научно истражување кое било правено на 135 жени кои спиеле заедно во кампус открива дека циклусите навистина по некој период се синхронизираат.

Истото се случува и кај животните.

Целта на оваа синхронизација, според научниците е група на жени сите заедно да станат сексуално рецептивни и да не бидат двоени од страна на мажите.

Во животинското царство на тој начин се спречува доминантниот мажјак да преземе контрола над сите женки во групата заради темпирањето на нивната сексуална рецептивност.

Во основа, самата мајка природа направила заштитна мерка за да биде сигурна дека нема да бидеме третирани како сексуални објекти само затоа што моментално сме во циклус.


Оставете коментар

___