Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

финансии

Зошто работењето пред 10 часот наутро не е добро?

Доктор Кели и неговиот истражувачки тим го потврдуваат она што многумина сметаат дека е факт – работењето рано наутро не добро како за здравјето, така и за продуктивноста.

Така е затоа што човечкото тело е водено од својот биолошки часовник. Овој биолошки часовник има свој ритам кој е генетски програмиран во циклуси кои ги регулираат нивоата на енергија и производството на хормоните.

„Не можете да го промениме тоа како функционира нашиот организам за 24 часа“ – вели Пол Кели.

„Од црниот дроб и срцето барате да го променат начинот на кој ќе функционираат, односно ги присилувате да започнат порано да работат“ – додава тој.

Ритамот на човековата будност е раководен од сонцето, а не бизнис стратегиите. Во 18-от век 8-часовното работење било дизајнирано за да се зголеми продуктивноста на вработените, но никој не го земал предвид работењето на човечкиот часовник.

Но, модерната технологија донесе сè повеќе работни места кои бараат мислење и концентрација, а тоа сериозно влијае на продуктивноста на еден вработен кој треба да започне да работи уште во 9 часот наутро.

Се зголеми можноста за долготрајни здравствени проблеми, болнички часови…

Секој страда, но зошто никој не се обидува да го промени тоа?

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...