Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

финансии

Дали сте позитивен или негативен вработен?

Дали ги знаете карактеристиките на позитивен и негативен вработен? Во која група припаѓате? Прочитајте по што се разликуваат позитивни и негативни вработени.

Многу жени се навикнати да на работното место треба да се натпреваруваат со машки колеги. Ако имате позитивен и одлучен став, половина од битката е добиена. Но, ако имате негативен став, најверојатно ќе наидете на милион проблеми. Кој е вашиот став?

НЕГАТИВЕН СТАВ

Можеби сте забележале такви соработници: вечно незадоволни, постојано имаат поплаки и се жалат, а задачите не ги извршуваат навреме т.е. ги одложуваат колку што е можно. Тие често велат “тоа не е моја работа” или “не сум платен/а за тоа.” Со такви луѓе е доста тешко да се работи

ПОЗИТИВЕН СТАВ

Позитивни луѓе се оние кои го вложуваат најдоброто од себе во работата – освен од награда, пофалба и унапредување, како објективни показатели дека прават добра работа, овие вработени добиваат и задоволство од добро завршената работа и вложениот труд. Уживањето во работата е уште една важна работа: се разбира, секогаш ќе има сериозна ситуација и проблеми, секогаш ќе има грешки (свои и на другите), но важно е да се имаат на ум сите оние добри моменти кои таа работа ги носи. Ако има повеќе лоши работи од добри, тогаш е време за промени, но не заборавајте објективно да ја процените ситуацијата.

Позитивниот став се рефлектира и во решавањето на проблемот: без разлика колку и да е тежок проблемот, можете да му пристапите дефанзивно (на негативен начин ) и креативно (на позитивен начин). Понекогаш позитивен начин на решавање на проблемот е да му се помогне на колегата, понекогаш да преземете некои одговорности кои никој друг не сака, понекогаш дополнителни часови на работа, а понекогаш исклучување на емоциите, особено кога станува збор за конфликт на работното место.

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...