• Сподели на:

Вежбање против акни и несовршености на кожата

___

Иако поголемиот дел од луѓето се свесни за позитивните ефекти на вежбањето, во смисла намален ризик од срцеви болести и рак на дебелото црево, многу од нив не знаат дека вежбањето доаѓа со уште една бенефиција, а тоа е борбата против акните.

Истражувањата покажале дека физичката активност може да има клучна улога во превенцијата на овие кожни несовршености. До тој ефект доаѓа од следните причини.

Вежбањето го намалува психолошкиот трес – Многу личности се борат со акните , свесни се дека причината е од психолошки стрес на нивното појавување. Стресот може да влијае на хормоните кои се одговорни за стимулација на лојните жлезди.

Вежбањето ги елиминира токсините од ќелиите – Важбањето ја подобрува циркулацијата и така овозможува подобро снабдување на ќелиите со кисеоник. Ова допринесува подобра детоксикација на ќелиите.


Оставете коментар

___