Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Сакате бел леб? Да знаете зошто е така бел, никогаш не би го јаделе!

Повеќето адитиви кои се користат за избелување на брашното, полесно обработување на смесата за пекарските производи и продолжената трајност поврзани се со низа незгодни здравствени реакции.

Џејсон и Мира Калтон, автори на книгата Rich Food Poor Food, за белото брашно и лебот го велат следново: “Ако не ги јадете ѓоновите на патиките, мислам дека не би требало ни азодикарбонамидот, кој е дел од лебот“. Објаснуваат дека станува збор за хемиски спој за избелување на брашното. Истовремено се знае дека овој адитив предизвикува астма, па затоа е забранет во некои земји.

Азодикарбонамид или азобисформамид е препарат кој може да биде жолт, портокалов или црвен, а служи како прехрамбен адитив. Познат е како Е927.

Свежо смеленото пченично брашно има жолтеникава боја и дава лепливо тесто кое тешко се обликува и пече. Со тек на време брашното природно побелува, па откако ќе отстои, се подобруваат и неговите својства. Но со цел овие процеси да се убрзаат, на брашното му се додаваат хемикалии и адитиви . Често користено средство за избелување е бензоил пероксид кој избелува и обезбојува.

Еден од нуспроизводите на овој процес е и алоксан, супстанција отровна за панкреасот и со време може да предизвика дијабетес.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Да знаете зошто белиот леб е бел – никогаш не би го јаделе | MKnews.mk

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement