Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Пушачите да јадат лук: Драматично го намалува ризикот од добивање рак!

Студијата објавена во Cancer Prevention Research го потврдила позитивното влијание на лукот како превенцијата и намалувањето на ризикот од белодробен карцином, еден од најчестите причини за смртност кај мажите и жените.
Истражувањето спроведено над 6000 испитаници во Кина во периодот од 2003 до 2010 година се темели на податоци собрани преку интервју со испитаниците кои ги обрзложиле своите прехрамбени навики вклучувајќи конзумација на лук и доколку се пушачи.
Резултатите од истражувањето покажале дека испитаниците кои конзумирале лук, два или повеќе пати седмично имале намален ризик од карцином на белите дробови за 44%, додека ризикот кај пушачите бил намален за околу 30%.
Авторите истакнуваат дека редовната конзумација на лук претставува докажано превенција од белодробен карцином.
cesnjak
 
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement