• Сподели на:

Полничките дами живеат подолго

___

Ако сте од оние девојки кои вечноводат битка со килограмите, имаме добра вест за вас. Можете да ја споделите со послабите девојки и да им кажете дека всушност полничките дами живеат подолго.

И тоа е докажано не од една или две студии, туку по анализа на околу 100 истражувања во светот, направени меѓу 3 милиони луѓе.

Се разбира, над тежината е доста опасна, но лужето со малку прекумерна тежина може да се радуваат на неколку бонус години од животот.

На што се должи овој чуден парадокс? Постојат неколку хипотези, но сеуште не е сосема јасно. Според едната повеќето килограми се поврзани и со поголеми залихи на енергија во организмот. Другата пак вели дека лужето со прекумерна тежина почесто прават медицински прегледи.

Каква и да е причината, сепак, фактите се следни. Лужето кои се сметале за полни или со индекс на телесна маса межу 25 и 30, се за 6 проценти помалку загрозени од смрт од оние со нормална тежина. Кај оние кои се средно дебели или со индекс на телесна маса помеѓу 30 и 35, ризикот од смрт е со 5 проценти понизок во однос на лужето со нормална тежина. Но ако индексот на телесната маса надминува 35, тогаш ризикот од смрт расте со цели 29 проценти!

 


Оставете коментар

___