Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____баланс новости и трендови

Кој тип на вежби овозможуваат подолг живот?

Луѓето кои вежбаат сигурно се поздрави од оние кои не вежбаат, но дали тие всушност живеат подолго? Анализа објавена во Journal of Aging Research вели дека тие живеат подолго, во просек по четири години.

Но анализата наведува и до заклучок дека и типот на вежби влијае врз ова. Тим истражувачи предводен од Ен Рејмер собрал голема количина податоци од голем број претходни студии кои се фокусирале на врската помеѓу физичката активност и долгиот живот.

Интересно е што тие дошле до заклучок дека „физичката активност за време на слободнот време го продолжува животот поефективно од комплетната физичка активност“. Тоа значи дкеа луѓето кои одбрале да вежбаат во своето слободно време имаат поголема придобивка од оние кои мораат да вежбаат – на пример поради професијата.

Единственото објаснување за овој заклучок би било дека луѓето кои вежбаат рекреативно имаат поголеми шанси за придржување до други здрави навики, како правилна исхрана, абстинирање од цигари и алкохол, „здрави навики“ кои Центарот за Контрола на Болести долго време ги фали за нивната способност за продолжување на животот.

Уште еден интересен резултат е дека „единаесет контролни студии за траењето на животот кај поранешни спортисти покажале подолг живот кај спортисти кои имаат аеробична издрлжливост споредено со другите спортисти.“ Со други зборови, трчањето на долги патеки е подобро за долг живот од кревање тегови.

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...