Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____баланс новости и трендови

Кои болести ги наследуваме од родителите?

Генетиката е „обвинета“ за настанувањето на многу здравствени проблеми, а поточно е дека се наследува склоноста кон некои болести.

Ако вашите родители или баба и дедо имале алергија, астма, или преосетливост на некоја поединечна храна или лекови, можно е и вие да имате такви проблеми.
АЛЕРГИЈА

Алергиите представуваат променлива, преосетлива реакција на имунолошкиот систем на организмот, на некои надворешни материи или опкружувања, кои се нарекуваат алергени. Склоноста за настанувања на алергија е наследна.

За да ги намалите компликациите, најефективна е раната превенција. Мајката додека го дои бебето не треба да намирници кои можат да предизвикаат алергија.

По раѓањето, претерување со чистотата нема ефект, и пожелно е да набавите домашно милениче.

АСТМА

Астмата е хронична опструктивна воспална болест на дишните патишта која предизвикува проблеми во дишењето. Болеста кај осетливите особи се манифестира со отежнато дишење, кашлица, поврзани со опструкција на дишните патишта.
KРАТКОВИДОСТ

И оваа болест се надледува. Истото важи и кога некој во фамилијата е далековид или има астигматизам или далтонизам (неспособност да препознае боја – сите или неколку), и ова воглавно се пренесува од мајката на машките деца.

КАРИЕС И БОЛЕСТИ НА ЗАБИТЕ

Кариес е болест  предизвикана од бактериите, но некој деца се подложни на ова повеќе од нормално затоа што и нивните родители страдаат од истите болести на забите. Другиот проблем е лош загриз или пореметување во џвакањето предизвикано од наследна деформација на вилицата.

ДЕПРЕСИЈА

Во случај каде што некој во фамилијата пати од депресија, ризикот се зголемува за 40 до 50 %, затоа што душевната болест е наследна.

Секако, станува збор за клинички докажана депресија, а не за промена на расположение или за периоди на нервоза поради замор и се осеќате како да не можете повеќе.

ЕКЦЕМ И ПСОРИЈАЗА

Доколку во фамилијата има заболени од алергии, голема е веројатноста за наследност на атопијскиот екцем. По генетски пат се пренесува и псоријаза, но може да се појави и по силна бактериска инфекција (запаление на крајниците или фаринксот) или кај адолесценти по психофизички стресови.
 

Прочитај

Wall Street

Piaget Altiplano Ultimate го пронајде своето место меѓу светските рекорди, сместувакќи 167 поединечни делови во куќиште длабоко 2 mm без било каков компромис. И...

Fine Living

Во изминатите неколку недели, New York е на насловите во сите вести и весници како град кој е најсилно погоден од корона вирусот… Ситуацијата...

Cotton Club

Долгогодишното лице на брендот Prada, моделот Freja Beha Erichsen, го освои водечкото место во својата нова кампања пред есен 2020…. Фотографирала David Sims, се...

Green Tea

Иноваторите од компанијата Matrix Industries ги слушнаа нашите поплаки и го креираа Juno – уред кој може инстант да ги разлади вашите омилени пијалоци....