Колачите од јаболка и лиснато тесто во форма на роза со години го привлекуваат вниманието на социјалните мрежи. Со неколку брзи упатства, ќе бидете спремни да ги подготвите!
За добри резултати, клучно е да купите убави црвени јаболка и да ги исечете на рамномерни, многу тенки парчиња. Подеднакво треба да бидете прецизни при обликување на тестото. Значи, не ви требаат посебни вештини за тестото, само малку трпеливост.
Рецептот е доволен за шест рози, но ние предлагаме веднаш да направите дупла смеса.
Состојки:
- 250гр лиснато тесто
- 2 црвени јаболка
- Сок од половина лимон
- 2 лажици џем од праска или кајсија
- Цимет
- Шеќер во прав
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 степени. Подгответе калапи за мафини. Поголема тава со малку вода во која ќе додадете сок од лимон.
Добро измијте ги јаболките, исечете ги на половина и внимателно извадете ја средината. Исечете ги на тенки, подеднакви парчиња.
Кратко варете ги јаболката во вода и сок од лимон за малку да омекнат. Кога водата ќе зоврие, тргнете ја од оган и оставете да се излади.
Ставете го парчето лиснато тесто на подлога со брашно. Потрудете се тестото да биде многу тенко, а потоа исечете го на шест долги ленти.
Премачкајте ја секоја лента со џем. Ако е премногу густо и се плашите дека може да направи дупки во тестото додека подмачкувате, измешајте го со малку вода и загрејте го на оган или во микробранова печка.
Исцедете ги јаболката и распространете ги рамномерно по едниот раб на тестото, така што малку ќе се издвојува. Посипете со цимет по желба.
Преклопете го тестото на половина во ширина. Ова ќе ве осигура дека џемот нема да истече и јаболката ќе останат на место. Замотајте ги и ставете ги во калапи за мафини.
Печете околу 40 минути и проверете неколку пати. Ако видите дека тие брзо примиле боја на врвот, покријте ги со фолија.


You must be logged in to post a comment Login