Потребни состојки:
За првата кора:
– 4 белки
– 4 лажици шеќер
– 100гр мелени ореви
– лажица брашно
За втора кора:
– 4 белки
– 4 лажици шеќер
– 100гр мелени печени бадеми
– лажица брашно
За трета кора:
– 4 белки
– 4 лажици шеќер
– 100гр мелени печени лешници
– лажица брашно
За фил:
– 12 жолчки
– 12 лажици шеќер
– 200гр путер
За глазура:
– 50гр чоколадо за готвење
– 50гр бело чоколадо
– 50гр млечно чоколадо
– 6 лажици масло
Начин на подготовка:
За сите три кори постапката е иста. Пенасто изматете ги белките, додадете шеќер и на крајот внимателно додадете лажица брашно и за првата кора ореви, за втората бадеми, а за третата лешници. Печете ги трите кори во подмачкан калап, секоја по 20 минути на 180 степени. Во меѓувреме подгответе фил. Варете ги на пареа жолчките и шеќерот, па кога ќе згусне, оставете да се оладат и додадете пенасто изматен путер. Филувајте ги корите и на крајот целата торта премачкајте ја со останатиот фил. Ставете ја тортата во фрижидер да се стегне, па украсете ја на следниов начин: прво на пареа растопете чоколадо за готвење со две лажици масло и прелијте ги краевите на тортата, па вратете ја во фрижидер да се стегне; потоа на ист начин истопете го белото чоколадо и прелијте го надворешниот прстен на тортата со краевите, па повторно оладете; на крајот истото направете го со млечното чоколадо, па прелијте ја средината на тортата. Можете вака да ја оставите или со вилушка да направите шари на тортата.

You must be logged in to post a comment Login