Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Route 66

Ние не сме најлоши: погледнете ја староста на возните паркови на земјите членките на ЕУ

На Исток, просечната возраст на патни возила расте.

Просечната старост на возните паркови  во Европа е 10,8 години за автомобили, 10,9 години за комбиња, 12,4 години за камиони и 11,4 години за автобуси.

Староста  на возните паркови варира од земја до земја, а разликите меѓу одделните земји се огромни. Ги претпоставивте, просечната старост се зголемува додека се приближуваме кон исток и генералниот заклучок е дека источноевропејците ја задржуваат сопственоста на возилото подолго. Се разбира, ова нема никаква врска со навиките, но е директно поврзано со богатството на општеството.

Најдобрите и најлошите

Оваа студија ја опфати и Велика Британија, а резултатите се следни. Најновите возни паркови се во Австрија, Луксембург и Велика Британија, што исто така се опфатени со студијата.

Овде особено треба да се пофали Австрија, не заради просечната старост на патничките автомобили од 8,2 години, туку заради просечната старост на камиони од само 4 години и автобуси од 5,3 години. На пример, камионите во Грција се во просек стари 20,9 години, а автобусите стари 20,4 години. Сепак, Литванија, Естонија и Романија се на апсолутното дно.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Advertisement