Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Route 66

КОЛЕКЦИЈА ОД СОНИШТАТА: Се продава комплетна колекција од автомобилите на Џејмс Бонд!

Дури 60 автомобили од филмовите за Џејмс Бонд моментално се наоѓаат на продажба, и тоа по цена од 36 милиони долари.

01

Еден од многубројните американски тајкуни и колекционери, Мајкл Дезер, неодамна во продажба ја пушти целата колекција на автомобили од филмовите Џејмс Бонд. Во прашање се 60 автентични возила кои учествувале на снимањето во изминатите 50 години, и се тоа за цена од 36 милиони долари.

02

Во колекцијата меѓу другото се наоѓа и Rolls-Royce од “Goldfinger”, Lotus Esprit S1 од “Spy who loved me”, па дури и руски тенк Т55 кој во филмот “Golden Eye” помина низ ѕид во полна брзина! Најстарото возило во колекцијата е чамецот Fairey Huntress од 1963 година од филмот “From Russia with love”, а најновото е Audi A5 од филмот “Skyfall” од 2012 година. Единствен услов кој Дезер го има е неговата колекција да се продаде во комплет, односно нема поединечни купувања, бидејќи негова желба е автомобилите да останат заедно.

03

Инаку повеќето возила се од британскиот музеј од градот Кешвик, кој кога се затварал, добил понуда од Мајкл Дезер која едноставно не можела да биде одбиена. Колкав љубител и колекционер е Дезер, зборува и фактот дека до сега има околу 1800 возила.

Еве го комплетниот список на возилата од колекцијата:

Land Rover (“Casino Royale”)

 

Russian T-55 tank (“Golden eye”)

 

Cagiva motorcycle (“Golden eye”)

 

Lotus Esprit Turbo (“For Your Eyes Only”)

 

Aston Martin DB5 (“The Return of the Man from Uncle”)

 

BSA Lightning motorcycle (“Thunderball”)

 

Aston Martin DBS (“On Her Majesty’s Secret Service”)

 

Toyota 2000GT (“You Only Live Twice”)

 

Triumph Stag (“Diamonds are Forever”)

 

Jaguar XKR (“Die Another Day”)

 

BMW 750il (“Tomorrow Never Dies”)

 

BMW R1200 motorcycle (“Tomorrow Never Dies”)

 

Aston Martin V8 (“The Living Daylights”)

 

Lotus Esprit Turbo (“For Your Eyes Only”)

 

Lotus Esprit S1 (“The Spy Who Loved Me”)

 

Aston Martin V8 (“The Living Daylights”)

 

Aston Martin DB5 (“Goldeneye”)

 

Lotus Esprit submarine (“The Spy Who Loved Me”)

 

Aston Martin Vanquish (“Die Another Day”)

 

Fairey Huntress (“From Russia With Love”)

 

Cagiva motorcycle (“Goldeneye”)

 

Skidoo (“Die Another Day”)

 

Q Boat (“The World is Not Enough”)

 

Glastron GT150 (“Live and Let Die”)

 

Alfa Romeo 159 (“Quantum of Solace”)

 

Wetbikes – x2 (“The Spy Who Loved Me”)

 

TUK TUK Taxi (“Octopussy”)

 

Kawasaki Z900 (“The Spy Who Loved Me”)

 

Renault 11 (“A View to Kill”)

 

Ford Mustang Mach 1 (“Diamonds are Forever”)

 

BMW motorcycle (“Tomorrow Never Dies”)

 

GP Beach Buggy (“For Your Eyes Only”)

 

TUK TUK Taxi (“Octopussy”)

 

Speedboat (“Live and Let Die”)

 

Litte Nellie Autogiro (“You Only Live Twice”) Not used in film

 

Dragon tenk (“Dr. No”)

 

Replica Mini Bede jet (“Octopussy”)

 

Gaz Volga (“Golden eye”)

 

Mini Citroen 2CV (“For Your Eyes Only”)

 

Yellow 2CV (“For Your Eyes Only”)

 

Replica Yellow 2CV (“For Your Eyes Only”)

 

Replica AMC Hornet (“The Man with the Golden Gun”)

MP Lafer (“Moonraker”)

BMW Z8 (“The World is Not Enough”)

 

Q Boat (“The World is Not Enough”)

 

Renault 11 Taxi (“A View to Kill”)

 

Rolls Royce Sedanca de Ville (“Goldfinger”)

 

Ford Thunderbird (“Die Another Day”)

 

Land Rover (“Skyfall”)

 

Lada Riva (“The World is Not Enough”)

 

Lockheed Jetstar mlaznjak (“Goldfinger”)

 

Land Rover (“Skyfall”)

 

Audi A5 (“Skyfall”)

 

Lotus Mould (“The Spy Who Loved Me”)

 

Reef Ranger mini-podmornica (“License to Kill”)

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Advertisement