Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Route 66

До каде треба да се полнат со бензин резервоарите на Вашите автомобили? Кога треба да престанете да полните? Се си има своја причина! Научите овде..

Дали е опасно да се наполни гориво до врвот на резервоарот при висока топлина? Не само што не е опасно, туку се препорачува, но дополнете го горивото до првиот клик на пиштолот за полнење гориво, не „на затка“…

Многумина се поробени од заблуди, па затоа во лето не се напојуваат до врвот на резервоарот, мислејќи дека ова го зголемува ризикот од палење на високи температури. Ако системот за гориво е точен, не постои ризик, и, теоретски, целосен резервоар за гориво е побезбеден од празен, и на високи температури и во случај на судир. Палењето, односно експлозијата, се случува многу полесно во пареата на горивото отколку во течното гориво!

Затоа, секогаш треба да се наполите на гориво на врвот на резервоарот (се разбира, ако имате пари). Нема заштеда ако наплаќате помалку, а во исто време поретко одите во пумпата, што заштедува време, напор и пари. Имено, со секое дополнително полнење гориво треба да патувате барем малку подолго и при полнење секогаш губите (испарува) малку гориво.

Се препорачува да се наполни гориво веднаш штом количината падне под една четвртина. Се избегнува ризикот од истекување на гориво, што предизвикува непријатности и дополнителни трошоци, особено ако на дизелот истече гориво – да го рестартирате моторот, по полнењето гориво, потребна ви е помош од механичар.

Исто така, постои и безбедносен ризик ако потрошите гориво на непрооден дел од патот, во свиок, тунел, на коловозот… Значи, кога количината на гориво се приближува до последната четвртина, одете до првата пумпа за гориво и наполнете го резервоарот. Но, застанете со првиот клик или исклучете го пиштолот за повторно полнење.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Модната недела во Њујорк заврши (со презентација на колекцијата на Том Форд) и беше многу поразлична од сите претходни. Пандемијата на Ковид-19 принудуваше промени...

Fool Moon

Владеењето на Вага, односно влегувањето на Сонцето во знакот на Вага, ќе започне на 22 септември, кога започнува есента. Пред нас има многу предизвикувачки...

Cotton Club

Бели кошули, панталони и вечерни фустани – соодветна облека за чудни времиња. Во време на неизвесност, сакате едноставност и јасност повеќе од сè. Ралф...

Fine Living

Знаевме дека мајчиното млеко е најдобриот избор за храна за бебиња, но моделот Џоди Тарнер-Смит во интервју за Вог откри уште една од неговите...