Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fool Moon

Неговиот талент и судбина сè уште го фасцинира светот денес: 130 години од смртта на Ван Гог

Директорот на холандскиот музеј Ван Гог, Емили Горденкер и Вилем ван Гог, правнукот на Теа ван Гог, братот на славниот сликар, го посетија теренот каде што се претпоставува дека уметникот се самоубил.

Експертите веруваат дека последната слика на Ван Гог „Корени“ е еден вид проштално писмо затоа што уметникот насликал поле на кое подоцна отишол со револвер.

Како и Артур Римбауд и Чарлс Бодлер, и Ван Гог беше еден од уметниците од 19 век чиј посебен талент и судбина сè уште го воодушевува светот денес.

Минатата година, револверот Лефошо е продаден на аукција за 162.500 евра, со кој холандски сликар сакаше да се самоубие на 27 јули 1890 година.

Откако помина две години на југот на Франција, на 20 мај 1890 година, Ван Гог се пресели во Овер-сур-Оиз, северно од Париз, по совет на неговиот брат Тео.

Д-р Пол Гачет, пријател на импресионистичките сликари, се грижел за холандски уметник кој во тоа време имал чести психолошки кризи. Сликарот изнајмил соба во гостилницата на Артур Равукс. Во тоа време, тој бил на врвот на својата уметност, сликајќи една работа на ден.

На 27 јули 1890 година, Ван Гог тргнал на прошетка во блиското поле, каде ја кренал маицата во обид да се застрела со револвер што го зеде од гостилничар. Сепак, револверот се лизна од раката и уметникот се онесвести. Тој се разбуди во вечерните часови и, ранет, се упати кон гостилницата.

И покрај помошта на д-р Гаче, Ван Гог умира по два дена агонија.

Во 2011 година, американски научници бранеа друга теза според која Ван Гог не се самоубил, туку бил ранет при случајно пукање на некои млади луѓе кои играле со оружје.

Ван Гог (1853-1890), кој почина на 37-годишна возраст, е еден од најголемите сликари на пост-импресионизмот и еден од најпочитуваните сликари воопшто.

Тој исто така е и основач на колористичкиот експресионизам, сакајќи да ги „изрази страшните страсти на човечката душа“ во црвена и зелена боја, како што рече некогаш.

Најпознатите дела на Ван Гог се „Луѓе кои јадат компири“ (1885), „Сончогледи“ (1888), „Жито поле и кипариси“, „Ѕвездена ноќ“, „Црвен лозје“, „Ноќно кафе“, „Спална соба на уметникот во Арл“. “,” Корени “,” Самопортрет “и” Портрет на д-р Гаче “.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Advertisement