Британската кралица, 94-годишната Елизабета II, секој ден ужива во луксуз, што за многумина е само недостижен сон. За да не пропуштите ништо, од ден на ден се грижи „армијата“ на домаќини, стилисти, чувари, па дури и на најдобрите светски готвачи. Сепак, ништо не е вообичаено во луксузниот начин на живот на кралицата, како и многу работи на кои „обичните смртници“ најчесто не ни обрнуваат внимание.
Имено, како што откри поранешниот готвач на кралското семејство, готвачот Дарен МекГрејди, кој веќе 11 години подготвувал оброци за кралицата, Елизабета одбива да јаде банани на „нормален“ начин, да ги лупи и едноставно да ги јаде. За неа, вели готвачот, тоа е однесување слично на мајмун.

„Бананите требаше да се исечат на парчиња, а рабовите да се излупат ситно, да се внимава да изгледаат убаво. Во Бакингемската палата е грубо да се јаде банана како мајмун. Таму се јадат со посебен овошен нож и вилушка. Кората е излупена, пресечена на половина на средина и само тогаш разговорот може да продолжи “, открил славниот готвач.
Сепак, тоа не е единственото овошје што кралицата не го јаде како остатокот од светот. „Исто е и со јаболката. Тие треба да се исечат на мали парчиња за време на разговорот за ручек. На секое послужено јаболко беа отстранети семките, но исто така моравме да ги излупиме“, откри Дарен.

Ниту со ананасите нема ништо подобро. „Требаше да го исечеме горниот дел, да го извадиме ‘месото’ во совршено цилиндрична форма пред да го исечеме на кружни парчиња со кои ја извадивме средината. После тоа, ги вративме во кора и повторно го ставивме горниот дел, сè за да ги изненади гостите кога ќе го отворат ананасот“, открива готвачот.
