Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Wall Street

Џеф Безос: Непоимливите Милијарди на Најбогатиот Човек на Светот

2020 беше одличен старт за Амазон, и покрај светскиот карантин. Џеф Безос веќе е најбогатиот човек на светот, но изгледа дека богатството допрва ќе му расте. Навистина е предизвик воопшто да се поима толку големо богатство, како и потенцијалот што го поседува за да го промени светот. Ајде да погледнеме како Безос се стекна со толкаво богатство и да се обидеме барем да го сфатиме значењето на неговата вредност. 

 • Џеф Безос го основа Амазон во 1994 година. Компанијата беше онлајн-книжарница. 
 • Не беше првиот човек со оваа идеја на ум, но тој опстана од една причина: вети дека ќе ја испорача секоја книга, на секој потрошувач, каде било во светот. 
 • Во 1995 година, неговите родители инвестирале 250.000 долари во Амазон. До 1997 година, обртот на компанијата изнесувал неверојатни 148 милиони долари, а овој број до крајот на 1998 година се зголеми на 610 милиони долари. 
 • Безос беше критикуван насекаде зашто избегнуваше да плаќа данок. 
 • Сите сметаа дека милијардери како него, треба да плаќаат повисоки даноци. Ова е особено активна тема и денес, поради зголемениот број на обвиненија за несоодветни работни услови и премали плати за вработените.
 • Џеф Безос во овој момент „тежи“ 120 милијарди долари. Очигледно станува збор за премногу пари, сепак некако не ни е природно да ја замислиме тежината на таа бројка. Можеби би ни помогнало следново.
 • Во техничка смисла на зборот, годишната плата што Безос ја зема од Амазон е 81.840 долари. Но, најголемиот дел од неговото богатство се состои од акциите што тој ги поседува во Амазон. 
 • Реално, проценето е дека неговата годишна плата, земајќи ги предвид платата и акциите изнесува 78.5 милијарди. Тоа значи дека неговата месечна плата изнесува 6.5 милиони долари.
 • Ако и ова го разложиме, излегува дека неговата неделна плата изнесува 1.5 милијарди долари. 
 • Уште поситно? Џеф Безос заработува 8.59 милиони за еден час работа.
 • Уште малку поситно? Џеф Безос заработува 2.489,00 долари во секунда.
 • Па така, ако на пример сака да си купи 10 Тесла автомобила, а секој од нив да чини по  115.000,00 долари, Безос треба да работи дури 7.69 минути.
 • Повреден е од БДП на Мароко.
 • Повреден е од вкупниот БДП на Исланд, Луксембург и Кипар.
 • 36% е побогат од Британското Кралско Семејство
 • Безос инвестирал 1 милион долари во Гугл во 1998 година, така што, најверојатно би бил милијардер и да не го основал Амазон.
 • Безос се разведе во 2019 година, оставајќи и на поранешната сопруга 38.7 милијарди долари. И после оваа исплата, тој остана најбогатиот човек на светот.
 • Во 2019 изгуби повеќе пари од кој било друг милијардер на светот, и повторно не го изгуби приматот најбогат човек на светот.
 • Амазон беше една од неколкуте компании кои профитираа за време на КОВИД-19 кризата. Во првиот квартал на 2020  Амазон остварил профит од 75.5. милијарди долари. Заработка што е за 26% поголема од истиот период во 2019.
 • Предвидувањата велат дека Безос може да стане првиот трилионер во човечката историја до 2026 година.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Wall Street

Американската компанија Airbnb е позната по своите иновативни идеи, и тие покажаа дека се исто толку имагинативни во време на криза како и во...

Cotton Club

Вечната бунтовничка Vivienne Westwood ја покажа својата нова колекција – и беше направена во најдобрите традиции на „панк баба“. Колекцијата ги содржи сите стилови...

Fool Moon

Некои хороскопски знаци знаат подобро од другите како да се справат сами. Во првите редови има огнени знаци и еве зошто не треба да...

Fine Living

Истражувањето на списанието „Бизнис инсајдер“ покажува некои однесувања и одлики кои се поврзани со повисоко ниво на интелигенција од просекот. Ова, се разбира, не...