Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Fine Living

Повторно се отвара омилениот КГБ ресторант на Сталин во Москва! Иницијатор за негово отварање бил незаменливиот Шеф на КГБ- Берија!

Ресторанот „Арагви“ на улицата Тверскаја во Москва се отвори во екот на владеењето на Сталин во 1938 година, и тогаш било омилено место за состаноци за членовите на КГБ и другите важни советски другари, вклучително и космонаути, режисери и шампиони во шах. . Иако е затворен во 2003 година, ресторанот се отвори под истото име, по санацијата што чинеше дури 20 милиони долари.

Арагви е отворен на иницијатива на шефот за безбедност на Сталин, Ларинти Бериа, да се сретне таму со полицајците од неговата агенција НКВД, тајна служба подоцна преименувана во КГБ. Специјалитет на ресторанот беше грузиски јадења (Сталин е со грузиско потекло), а наскоро стана главна тема на разговор во градот. Сепак, цената на оброкот не беше прифатлива за сите – гостите мораа да платат една десетина од просечната месечна плата за оброк во друштво на сомнителни лица што кршат леб таму.

„Во Советскиот Сојуз, спомнувањето на познатото Арагва пилешко – кое било печено со ореви и лук – значи дека сте елита членка на општеството“, изјави поранешната гостинка Нели Максимова, преведувач во пензија.

Членовите на КГБ се дружеле во ресторанот, но го искористиле и за регрутирање нови агенти. Просторот бил озвучен со скриени микрофони. Михаил Љубимов, шеф на операциите на КГБ против Велика Британија и скандинавските земји, додаде дека Арагва е „омилено место за регрутирање агенти и за славење пред агентите да заминат во странство“. Тој додаде дека највисокиот персонал во ресторанот, исто така, се состоел претежно од пензионирани офицери на КГБ.

Ресторанот се стекнал со култен статус преку советската литература и филмографија. Поетот Сергеј Михалков ги измисли зборовите на советската химна додека јадел таму. Всушност, дури и самото име на ресторанот има свои корени во литературата – го носи името по грузиската Река до хотелот каде што престојуваа Лав Толстој и Антон Чехов. Сето ова ја краси богатата историја на ресторанот.

Препознавајќи го богатото наследство во ресторанот, Група Ташир и Гор Нахапетијан ја превземаат иницијативата да ја вратат старата слава на Арагва. Покрај познатите грузиски специјалитети, како што се кинкали (кнедли полнети со месо и чорба), и качапури (леб со сирење), ресторанот ќе понуди и други јадења како што се украински борс и паштета од харинга. Како омилен на владетелите, ресторанот набави најважни состојки (особено за познатиот „сативи“ – ладно пилешко во сос од ореви), преку специјален воз од Тбилиси.

Прочитај

Fool Moon

Понекогаш животот може да биде тежок и да ви задава разни искушенија, камшикувајќи ве од сите страни, што прави да се чувствувате вознемирено и...

Fine Living

Сместен во приватна шума и близу до платформата за слетување на хеликоптер, имотот се истакнува по многубројните објекти. Се вика Барнхаус и е оддалечен...

Cotton Club

Пепелашка и Црвенкапа во маѓепсаниот Версај! Марија Грација Чиури, дизајнер на модната куќа Диор која секогаш создава облека што пренесува единствена порака и ја...

Fool Moon

“Иднината ни припаѓа на сите нас. На мојата ќерка. На моите деца. На нас. На жените. На секого. На тебе”. По повод Денот на...

Advertisement