Еден од најдобрите чоколадо мајстори на сите времиња! Пјер Марколини е од белгиска националност и со италијанско потекло.
Пјер е обучен пекар и чоколаден готвач, кој освои неколку шампионски титули, меѓу кои и „Светски десерт“ во 1995 година. Тој отвори голем број многу успешни слаткарници кои го носат неговото име, во Брисел, Париз, Лондон, Токио … Одличен уметник со чоколади и успешен бизнисмен, тој е исто така многу харизматичен човек управуван од страста за чоколадо.

Целта на Пјер Марколини е да му донесе совршенство на светот кога станува збор за луксузно чоколадо. За да го постигне ова, тој патува низ светот. Тој се среќава со многу производители на кои им помага да пронајдат ретки и скапоцени семиња кои потоа се обработуваат во работилници за да се создадат најдобрите чоколади.

Луксузното чоколадо на овој уметник не тежи повеќе од 6 грама. Затоа Пјер патува и го истражува светот со цел да обезбеди текстура, полност и финост на секоја површина од својата работа. Тој никогаш не прави компромис кога станува збор за суровините потребни за неговите креации. Патувајќи на места како што се Мадагаскар, Тринијските острови, Латинска Америка и Мексико, тој ги собира најдобрите зрна какао кои се специфични само за тие региони. Благодарение на оригиналните ароми на чоколадо, создава ненадминат вкус.
Пјер верува дека тајната на луксузното чоколадо лежи во обложувањата што тој самиот ги создава со употреба на најквалитетни состојки.



