Состојки:
300 гр. бисквити,
300 гр. маскарпоне сирење,
2 јајца,
120 гр. шеќер,
2 лажици какао во прав,
50 гр. чоколадни трошки,
300 мл. еспресо кафе,
2 лажици коњак,
Неколку капки екстракт од ванила.
Подготовка:
Изматете ги жолчките со половина од шеќерот додека не станат бели. Додадете го маскарпонето и добро комбинирајте. Изматете ги белките додека не станат како шлаг со преостанатиот шеќер и измешајте ги лесно во смесата со жолчките, а потоа поделете на два еднакви делови.
Какаото се додава на едниот дел, а чоколадните трошки и ванилата на другиот.
Измешајте го кафето со коњакот. Обложете правоаголен калап за колачи со стреч фолија. Наредете ги бисквитите натопени во кафето на дното и од страните на калапот, а потоа нанесете бел крем. Повторно наредете ги бисквитите натопени со кафе. Браун крем следи по тоа, и се завршува со бисквити.
Изладете го во фрижидер 2-3 часа, а потоа свртете на послужавник и извадете ја фолијата, посипете со шеќер во прав и уживајте во совршениот десерт!
