Сите знаеме до сега дека јадењето помалку месо е добро за планетата – производството на месни производи за човечка потрошувачка остава зад себе силен отпечаток од јаглерод.
Истражувањето за 2019 година, откриле едноставен начин на услуга во училишните кантини каде во голема мерка го намалуваат количеството месо – без всушност да ги намалат месните производи.
Тие спроведоа студиии кои опфаќаше повеќе од 94,000 кафитерии, и открија дека кога се зголеми бројот на вегетаријанска опции – од една на четири на два на четири – процентот на набавки на храна од растително ниво се зголеми за 40-80 проценти.
Со други зборови, намалувањето на потрошувачката на месо не мора да значи сериозен напор на волја или значителна количина на претходно планирање – тоа е само мал трик на менијата во нашите училишта, колеџи – а можеби дури и канцеларии и ресторани.
„Префрлањето на исхрана заснована на растенија е еден од најефикасните начини за намалување и уништување на животната средина,“ изјави конзерваторката Ема Гарнет од Универзитетот во Кембриџ во Велика Британија.
„Заменувањето на месо или риба со повеќе вегетаријански опции може да изгледа очигледно, но колку што знаеме досега никој не го тестирал. Решенијата што изгледаат очигледни не секогаш функционираат, но овој модел на исхрана се чини дека е ефективен“.
И убавината на овој пристап е во нејзина едноставност – потрошувачите навистина не мора да размислуваат за својот избор, а месото е сè уште опција. Други можности кои се под истрага од ист тим вклучуваат промена на цените на месото наспроти вегетаријанските оброци и промена на редоследот според кој тие се појавуваат на менито.
Од 2016 година, воспоставена политика за одржлива храна на Универзитетот во Кембриџ, резултираше со намалување од 33% на емисиите на јаглерод за килограм купена храна, и 28% намалување на употребата на земјиштето за килограм купена храна. Овие мали промени можат да направат големи разлики.
„Образованието е важно, но генерално е неефикасно за промена на исхраната“, изјави психологот Тереза Мартео од Универзитетот во Кембриџ. “Даноците на месо се непопуларни. Промената на опсегот на достапни опции е поприфатлива и нуди моќен начин да се влијае на здравјето и одржливоста на нашите диети.”
