Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Луксузна јахта која не штети на природното опкружување

Јахтата Futura има хибридни мотори, надворешно стакло и форма на риба, заедно со многу други технологии кои ја хранат неговата одржливост…

Најновиот концепт на јахти на Vripack, Futura, е хибрид што не користи фосилни горива, има стаклена надградба и змеј што произведува електрична енергија. Амстердамското Бродоградилиште смета дека напредокот повремено бара размислување надвор од кутијата и секоја зона на удобност, односно проект што турка граници и ги синтетизира постојните технологии, така што тој фундаментално ги менува сите наши очекувања. Дизајнерското студио отсекогаш работело со теоријата дека неколку луѓе ќе ги прашаат за нешто што изгледа невозможно.

Јахтата на Futura има за цел да му докаже на светот дека суперијахтата може да комбинира елеганција и одржливост во еднаква мерка.

„Со приближување кон одржливоста како дизајнерски предизвик, не чекаме сопствениците да ја бараат оваа технологија од нас, но ние ги воведуваме во концепт заснован на одржливите решенија што во моментот постојат“, рече Барт Бувис, ко-креативен директор на марката.

Јахтата Футура има третина од висината на повеќето суперјахти во својата класа, што, заедно со стаклените елементи, ја прави полесна. Копнежот за оваа јахта започнува со заоблен екстериер, чија цел е мимикрија на природата. Тенка и елегантна, јахтата Futura се истакнува меѓу сите свои врсници. Нејзиниот тесен лак што се шири среде бродот, нè поврзува со телото на кит што се гледа од поглед одозгора. Надворешната конструкција на стаклото има ребра во форма на ромбоид, кои ја создаваат формата и стабилноста на страната. Стаклото исто така ја зачувува тежината на овој брод, а во исто време му дава уникатни, воздушни квалитети.

Во својата внатрешност, јахтата има уникатен распоред на просторот со ложа што се отвора кон платформата за пливање. Ложата ве носи во „куќа од плажа“ и шест апартмани за гости. Ложата, исто така, обезбедува пристап до главната палуба, каде областа за јадење ал-фреска се поврзува со базенот и сончевата палуба, која исто така делува како придружник. Горе има DJ-пулт за гостите да уживаат во фантастична забава.

Што се однесува до погонската моќност на јахтата, нејзината слобода од фосилни горива започнува од хибридни дизел-електрични мотори кои користат дизел направен од зеленчук, со што се намалуваат емисиите на CO2 за 90% и SOx и NOx за 30%. Специјалните погонски елементи ги оптимизираат мешавината на горивото за да ја намалат количината на дизел што не е изгорена, додека катализаторот го конвертира и неутрализира сè што не се користи.

Змејот, кој се активира со допир на копче, го покренува генераторот, кој испраќа електрична енергија до органските батерии, кои се базираат на вода, сол и песок. Оваа „био“ поставка нуди доволно капацитет со безброј надополнувања, но не може да реплицира празнење со висок интензитет во однос на слични хемиски клетки.

Конечно, мора да нагласиме дека оваа јахта не е дел од светот на научна фантастика, туку се заснова на технологии и системи кои се веќе во употреба денес.

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...