Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Four Seasons

Божествениот Маурициус: Рајски остров уништен од нафта

Маурициус, островска нација лоцирана во Индискиот Океан, е позната по своите плажи, лагуни и гребени…

Оваа земја е вистински рај, на кој сега е зафатена катастрофа, која може да предизвика неверојатни последици не само за нејзината природна убавина, тиркизни води и загрозени видови, туку и за туризмот, кој веќе е парализиран поради пандемијата на коронарен вирус. Јапонската компанија М.В. Вакашио ги обезличи беспрекорните води на Маурициус со протекување нафта од нивниот брод и достигнувајќи корални гребени и бујни брегови. Бродот се движел во околината на 25 јули, но малку се стори за спасување на истиот, сè додека нафтата не започна да протекува оваа недела. Лидерите на оваа земја се многу загрижени за влијанието што ќе го има овој настан врз малата островска нација, па тие прогласија состојба на еколошка катастрофа, кога дознаа дека пукнатините во трупот на бродот растат. На крајот на краиштата, ова може да доведе до пукање на цел брод.

Тоа би предизвикало трајно оштетување, затоа што бродот носи скоро 4.000 тони гориво, а околу 1.000 тони веќе се прелеале преку океанот, откако танкерот се судрил околу коралниот гребен. Премиерот, Правинд Југонаут, рече дека неговата влада се обратила кон Франција за помош, велејќи дека ситуацијата претставува опасност за земјата и на 1,3 милиони луѓе кои претежно се потпираат на туризмот, што веќе е погодено од пандемијата на вирусот корона.

Ова е прва катастрофа од ваков вид што го погоди Маурициус и работите да бидат уште полоши, тие не се опремени да се справат со проблем од ваква природа. Француската островска држава Реунион ќе им помогне со воениот транспорт што ќе донесе опрема за контрола на загадувањето и поморски брод што ќе донесе дополнителни материјали. Владата на Маурициус сега презема превентивни мерки, вклучително и наредба за рибарите да се иселат надвор од областа, со забрана за посета на плажи и лагуни што важи за сите луѓе. Исто така, затворени се неколку училишта во крајбрежните области, а наставата нема да започне до следната недела.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Кои се алфа жени? Тие не се разликуваат од другите жени, тие само имаат целосно уникатен и моќен пристап кон животот. Алфа жените минуваат...

Fool Moon

„Кога ќе станеш мајка?“ Дали е болно прашање за сите жени кои, како познатата актерка, можеби имаат здравствени проблеми што ги спречуваат да забременат....

Fine Living

Конечно е решена вечната дилема дали е подобро мажот да биде постар од жена или, што се повеќе се пропагира во денешно време, жената...

Green Tea

Со чести прашања за тоа кога бебето почнува да седи, ползи и да оди, многу родители се заинтересирани за бојата на очите на нивното...