Иако сними многу сериозни серии во регионите на Франција и Италија, оддавајќи им почит како локации со најдобра кујна, славниот готвач не ги стави овие земји на својата топ листа.
Колку е важно за вас да запознаете нова култура која целосно ќе ја доживеете преку нејзината кујна? Без разлика дали сте гурман или не, факт е дека еден од најдобрите начини да се открие нова земја е преку традиционалното мени, а потоа и преку некои од култните ресторани – со сета забава што ги носат овие откритија со себе и секако слаткиот хедонизам. На ова, не знам кој би протестирал?
Легендарниот американски готвач дефинитивно не.
Откако го започна своето глобално кулинарско патување пред повеќе од две децении, до неговата прерана смрт во 2018 година, Ентони Бордејн ја прошета буквално целата планета откривајќи јадења и вкусови што повеќето од нас никогаш нема да имаме шанса да ги вкусиме.
Готвеше со најпознатите готвачи, неговите тајни му ги открија неговите омилени локални сопственици на ресторани, Ентони е сигурно некој на кого треба да му веруваме, без разлика колку изненадувачки може да ни изгледа неговиот избор – фактор со кој вешто се справи.
Се разбира, и во овој случај, Ентони Бордејн не прошета низ спектакуларните ресторани со Мишелин ѕвезди, ниту во оние во кои не можете да влезете без смокинг, уште еднаш ни сервираше желба за авантура – но само ако се осмелите.
Мозамбик
Оваа источноафриканска земја сигурно нема да ви падне на ум кога резервирате одмор, но факт е дека Ентони дури и не го сакаше тоа, со надеж дека во најголем дел ќе го задржи неоткриениот скапоцен камен на Мозамбик. „Има неколку работи во светот како Мозамбик“, вели легендарниот готвач во својата книга – мислејќи на природната убавина на земјата, како и гостопримството на луѓето и, се разбира, фантастичниот вкус на храната. Имено, мешавината од бразилски зачини, оригинален индиски кари, арапски и азиски вкусови го сочинуваат составот на повеќето јадења во областа на африканската земја што Бурдејн ги смета за најдобри на овој континент.
Макао
Овој регион, кој се наоѓа на јужниот брег на Кина, е најстарата европска колонија во земјата. Бордејн го опиша како мистериозно место создадено од возбуда. Едно од таквите возбудувања подразбира опсесија со чипови, коцкање, големи победи и најдолгиот банџи скок во светот. Легендарниот готвач секако го изведе овој скок од кулата Макао и го опиша како шест долги, но недоволни секунди пливање низ воздухот во кои животот повеќе не боли. Кујната на Макан е секако втората најпозната работа на листата на возбудувања. Причината за тоа лежи во влијанието на португалската, африканската и индиската кујна што го проникнува овој азиски дел на континентот.
Тајван
Бордејн го опишува Тајван како алтернатива на Кина, со таа разлика што Тајван е многу повеќе поврзан со својата традиција и што е клучно: значително повеќе во допир со својот богат кулинарски свет. Овде можете да ја најдете највозбудливата улична храна во Азија, но и највкусната. Ноќните пазари се место на искуства што можат малку да заменат, особено ако пробате полнето свинско богато со остри ароми, морска храна со пет видови зачини и бухти на пареа. „Бев на многу улични пазари, но ова е навистина земја на чудата“, опиша Бордејн.
Тринидад и Тобаго
Два острови, една држава. Два сосема различни начини на живот. Бордејн ги пофали овие острови за специфичната комбинација на култури, религии, етнички групи и многу повеќе – сите заедно се капеа во шареното минато на колонијализмот, ропството и неодамна стекнатото богатство. Тоа е земја богата со музика и дух (помислете само на нејзините карневали) со раздвижени градови и чисти плажи. Храната е мешавина од класици од Карибите: морска храна со индиско влијание. „Невештата конструкција на најпознатиот сендвич на оваа локација ме наведува да поставувам бројни структурни прашања, но меката пунџа во индиски стил со наут, пипер и сос од манго, ме тера да џвакам и да молчам“, рече Бордејн.
Нигерија
Лагос, престолнина на Нигерија, а Бордејн ова место го именува како мега-град, нарекувајќи го живо, смело место кое се карактеризира со мешавина од екстремно богатство и екстремна сиромаштија. Тој се заљуби во енергијата на градот, неговата динамика и врева, генијалноста и љубезноста на локалното население – од оние што живеат на таканаречените водни патишта на осиромашениот кварт Макоко до оние што живеат во „Градината на соништата“ на островот Викторија. Откри дека најдобрата храна може да се најде во „Бука“, ресторани познати како „Мама Пут“, именувани по фактот дека купувачот може да побара од сопственикот на ресторанот (по име Мама) да добива повеќе секој пат („put“ анг. – да стави, да се истури повеќе) на чинија. Познатата супа егуси е направена од козјо месо, семки од диња и чили, што е традиционален деликатес.
