Првите спомени на повеќето од нас се поврзани со мириси и вкусови. Скоро сите зборуваме со носталгија за детството, а најмногу за јадењата што се јаделе во старите педесетти и шеесетти години на минатиот век.
Денес, веќе окарактеризирани како селски јадења, ќе останат во сеќавањето на многумина од нас како највкусното нешто што сме го јаделе во животот.
Во шеесеттите години на минатиот век, недостигот на пари беше видлив во секое семејство, но скоро секоја домаќинка знаеше како да управува и да го подготвува највкусното јадење.
Најчесто, за појадок се подготвуваа едно јајце и парче леб намачкани со маснотии и попрскани со слатка, зачинета пиперка. Не беше време за расфрлање, па скоро никогаш не беа подготвени повеќе од едно јајце.
Четири јајца и четири парчиња маснотии со леб беше вообичаен појадок на просечно четиричлено семејство.
 
						
									
 
								
				
				
			 
 
 
 
 
 
 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				