Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Стручен совет: На која температура треба да го поставиме климатизерот за најбезбедна употреба?

Надворешните температури деновиве го достигнуваат својот врв, па честопати нашето единствено спасување е да останеме во климатизирани простори. Сепак, дури и изложеноста на климатизери не е целосно безопасна.

За да ги искористиме нивните најдобри страни, а во исто време да го минимизираме нивното негативно влијание врз нашето здравје, неопходно е да се придржуваме до одредени правила.

Треба да се избегне изложеност на директен студен воздух и да се прилагоди стапката на проток на воздухот на климатизерот.

Јасно е дека поради глобалното затоплување и нарушување на климата, незамисливо е да се живее без климатизација, бидејќи тие ги ублажуваат негативните ефекти на топлината, а особено им помагаат на пациентите од срце и белодробна кожа. Сепак, тие исто така можат негативно да влијаат на нашето здравје.

Ако климатизерот не е соодветно одржуван или злоупотребуван кога е вклучен, тоа може да доведе до ширење на микроорганизми, од кои најопасните можат да бидат причина за заболување на легионерите или атипична пневмонија. Постојат и такви кои се нешто понесериозни, но исто толку непријатни како настинки, главоболки, синузитис и инфекции на ушите, влошување на алергии и дерматитис, како и болка во мускулно-скелетниот систем.

Луѓето изложени на студен воздух на климатизерите многу често се жалат пред се на болка во вратот, рацете, зглобовите и другите делови на грбот или оние кои се директно изложени на проток на климатизери. Покрај тоа, ако воздухот не се навлажнува, клима уредите ќе го исушат, а процесот на дишење ќе ги исуши нашите мукозни мембрани.

Така, неговата рамнотежа е нарушена и се губи стабилноста, а претходно споменатите инфекции на респираторниот систем се случуваат полесно. Меѓутоа, ако уредите се со добар квалитет и ако се променат филтрите, што треба да се прават на секои три месеци, тие исто така можат да имаат корисен ефект врз здравјето, особено за страдалниците од алергија и астматичари.

Избегнувајте температурен шок за телото

Бидејќи во моментов е невозможно да се функционира без климатизација заради надворешни температури, особено во работното опкружување, научниците предупредува дека треба да се придржуваме до основните правила во однос на нивната употреба. Ова ќе ги минимизира негативните ефекти. Одредени групи на луѓе треба да бидат особено внимателни.

Како прво, треба да се регулира температурата на микроклимата, односно нашиот работен простор, дома или автомобил, со надворешна температура. Нашето тело толерира температурна разлика од 6 до 7 Целзиусови степени. Во спротивно, оставањето на високо климатизиран простор може да резултира во температурен шок.

Излегувањето на високи надворешни температури доведува до периферна вазодилатација, што е исклучително опасно кај луѓе со низок крвен притисок и кај луѓе кои имаат проблеми со циркулацијата. Треба да се избегне изложеност на директен студен воздух и да се прилагоди стапката на проток на воздухот, а секако треба да се земе предвид соодветната навлажнување на воздухот.

Како што понатаму објаснува, работодавците треба да ги следат и овие совети. Покрај тоа, Правилникот за безбедност и здравје при работа пропишува минимални услови во однос на температурата, влажноста и стапката на проток на воздух. Затоа, разликата помеѓу надворешната и внатрешната температура треба да биде од споменатите 6 до 7 степени Целзиусови, релативната влажност треба да биде од 40 до 60 проценти, а брзината на проток на воздух не треба да надминува 0,2 m / s, без директен воздух да дува кај луѓето. кои живеат во тие простори. Покрај тоа, одржувањето на уредот на таква температура заштедува електрична енергија.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fool Moon

Канитта Тонгнак (40) работела како продавачка на облека три години на улиците на градот Чон Даен на северот на Тајланд. Отпрвин сè изгледа нормално,...

Cotton Club

Брендот Микимото е познат низ целиот свет како најпознат златар во Јапонија. Колку што бисерите им помогнаа да чекорат по својот пат, толку и...

Wall Street

Рут Бадер Гинсберг почина во петокот на 87-годишна возраст. Оваа харизматична жена, со мала градба, имала неверојатен животен пат, често прошаран со машка доминација...

Cotton Club

Jimmy Choo дефинитивно нѐ изненади со својата нова соработка. Луксузната марка се здружи со Тимберленд за да создадат колекција што „го комбинира гламурот на...