Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Сицилијанско јадење за кое лудува целиот свет: Тестенини Ала Норма е специјалитет што нема да се заборави!

Тестенини ала Норма е сицилијански специјалитет кој наводно го дели своето име со операта на Белини. Според друга теорија, таа потекнувала како „норма“ за други јадења направени во Катанија, а многу готвачи се согласуваат дека садот му го должи својот „вулкански“ изглед на ерупцијата на доматите и модри патлиџани на Етна.

Дури и Џејми Оливер ги тепа оние тестенини со модар патлиџан и домат како „прегратка од чинија“.

А, оние што не сакаат модри патлиџани, го сакаат и даваат можност вкусен сос, а за да не бидат горчливи, претходно се солени, а подоцна „исцедени“ од горчина. Некои готвачи тврдат дека на овој начин пијат помалку масло за време на печењето.

Модар патлиџан може да се сече на тенки ленти, така што садот ќе изгледа повеќе примамливо, и ако одлучите за коцки, полесно ќе ги јадете. Во зависност од тоа колку обрнувате внимание на линијата, можете да ги пржете во тава, на скара или во длабоко масло.

Иако тестенините ала Норма се познати по своите модри патлиџани, сепак доматот го обезбедува тој посебен вкус. Исто така, ќе ви треба босилек, а некои домаќинки на Сицилија додаваат нотка чили, како и лук или кромид.

Кога станува збор за тестенини, имате слобода да изберете шпагети или малку подебели букатини, пена или ригатони се одлична опција. Единствено е важно да изберете форма што вешто ќе го собере миризливиот сос. Без сирење нема Норма. Пармезан и рикота ситно ги зголемуваат другите вкусови.

Прочитај

Advertisement