Белото чоколадо е храна што навистина ги дели луѓето – или ја обожаваат, или воопшто не ја сакаат. Ако сте некој кој гордо го прогласува белото чоколадо за омилен вид чоколадо, за жал ве информираме дека тоа всушност не е чоколадо.
Додека, секако, ќе ви биде простено кога помисливте дека е чоколадо, бидејќи зборот чоколадо навистина постои во нејзиното име, белото чоколадо е технички класифицирано како чоколадна слатка, а не чисто чоколадо, бидејќи не содржи никакви цврсти парчиња чоколадо. Се прави со употреба на мешавина од какао путер, шеќер, млечни производи, ванила и емулгатор познат како лецитин.
Експертите за храна ја објаснија разликата помеѓу чоколадото и белото чоколадо. – Како грашок од какао се вади од нивните парчиња, се ферментира, суши, пече, се отвора и се отстранува, а лушпите исфрлени, останува само мал дел од чоколадото. Потоа се ставаат во паста наречена чоколаден ликер. Чоколадниот ликер може да се подели на парчиња какао кои даваат вкус, и путер од какао, што е масно. Производот мора да содржи парчиња какао за да се класифицира како чоколадо, а белото чоколадо има само какао путер – тврдат експертите.
Откако овие информации беа споделени на социјалните мрежи, многумина беа шокирани и го нарекоа бело чоколадо „лажно“. – Белото чоколадо е лажно. Не треба да се нарекува чоколада – коментира еден корисник. – Вистината за белото чоколадо ми го скрши срцето – открил еден корисник.
