Светскиот шампион за кондиторски производи „Mondial des Arts Sucrés“ и главниот готвач во хотелот „Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort“ постојано излегува со нови рецепти за гостите во хотелот и со задоволство споделува едноставни рецепти за вкусни десерти.
Сега тој сподели со нас рецепти за колачиња со чоколадни парчиња и мафини од банана.
- Чоколадни колачиња
Потребни ни се (за 20 колачиња):
100 гр кафеав шеќер
50 гр кокосов шеќер
200 гр брашно
2 гр прашок за пециво
75 гр чоколадни топчиња или парчиња
100 гр путер
1 јајце
5 гр сол
Се топи путерот, се додаваат останатите состојки и се меша. Обликувајте топчиња од приближно 25 гр. Печете 6 минути на 180 степени.
.jpg)
- Мафини од банана
Потребно е:
3 банани
50 гр мед
4 јајца
230 гр шеќер
Малку сол
130 гр павлака
160 гр брашно
4 гр прашок за пециво
50 гр путер
Исечете ги бананите во кругови. Пржете ги бананите, додадете мед и карамелизирајте ги. Потоа оставете да се излади. Во садот додадете јајца, шеќер и сол. Изматете ја содржината со миксер 10 минути со средна брзина. Потоа додадете павлака, брашно, прашок за пециво и путер. Додадете ги бананите и измешајте сè. Подмачкајте го калапот со путер и посипете го со брашно. Ставете ја содржината во тава и печете ја тортата 5 минути на температура од 190 степени. Потоа оставете го да се пече 35 минути на температура од 165 степени и 8 минути додека не се добие златна кора.
.jpg)
- За готвачот:
Младиот слаткар Гаетан Фјар е роден 1989 година. Тој брзо ги развил своите професионални вештини, што му помогнало да изгради одлична кариера. Гаетан станал готвач на „Барјер Ле Дајан“ на Хотел Фукет во 2014 година, а потоа работел како готвач во „Гранд хотел Кап Ферат“ четири сезони, а во 2018 година Гаетан бил поканет во Париз за да стане главен готвач на легендарниот слаткар LUTETIA PARIS Palace. Гаетан Фјар моментално се наоѓа во зоната од одмаралиштето Бланш Хотел Спа Голф, лоцирана во Курте, на 35 минути возење од Ница и Кан.
Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort
.jpg)
Покрај талентот да подготви некои од највкусните десерти во светот, Гаетан има и многу професионални награди и титули. Долги години е учесник на разни меѓународни натпревари. Посебно треба да се спомене победата на Гаетано Фјар на Светскиот шампионат Мондијал дес Артс Сукрес во 2014 година, што му отвори нови можности да се развива во кондиторската индустрија.
