Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Несекојдневен ресторан во Грција

Сместен во Драма, грчки град познат по својата топографија и неверојатен пејзаж, интересниот ресторан го дизајнираше Kois Associated Architects.

Овој проект е дел од поголем индустриски комплекс, кој се наоѓа во сопственост на меѓународната компанија Raycap. Имотот се реновирал низ годините и се претворил во имагинативен парк, додека зградата на ресторанот е дизајниран на пресекот на три патеки што водат низ него. Овие патеки всушност не биле планирани, туку биле создадени преку дневниот промет на корисниците, кои често се собираат овде. Архитектите ги гледале патеките како дневен и сезонски ритам што ја отцртува територијата, што ги натерало да го создадат овој проект.

Главната аспирација на оваа идеја се засноваше не само на создавање зграда во рамките на пејзажот, туку и создавање на онаа која ќе биде активен дел од неа. Сценографијата што е родена овде, начинот на кој се спојува хоризонтот со нерамна топографија и бројни други детали станаа составен дел на човековата активност на оваа локација. Архитектите сакаа да создадат чувство на заштитен личен простор, истовремено одржувајќи непречен поглед на околината.

Дизајнот беше насочен кон создавање простор за врамување на природната средина. Апстрактната пловечка рамнина и нејзината поврзаност со пејзажот имаат силна резонанца со територијата на која се наоѓа. Рамнината е дизајнирана како сјајна линија која се рамни со хоризонтот, а во исто време се менува интензитет и острина во зависност од временските услови.

Димензиите на зградата се утврдуваат со рефлектирање на релативните пропорции на просторот, а во исто време се создава простор со помали пропорции, со што создава атмосфера на интимност.

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...