Ако сакате да им дадете на вашите јадења посебен вкус, збогатете ги со путер од јаткасти плодови: бадеми, ореви, лешници, фстаци, кикиритки … Путерот можете лесно да го направите сами со миксер или блендер.
Постапка за подготвување
За убавината на вкусот, но и полесно ослободување на здравите природни масти и други хранливи материи при мешање, пожелно е прво да се пржат оревите во тава или рерна, сè додека не добијат златна боја (треба да се внимава да не изгорат).
Ќе ви треба и малку трпеливост бидејќи смесата ќе добие кремаста и мазна текстура по 10-15 минути работа со миксер или мешалка. При сечкање, смесата ќе се држи до ѕидовите на садот, па повремено исклучувајте го апаратот, промешајте и продолжете со мешање.
За поубава текстура, можете да додадете многу малку маслиново или кокосово масло додека мешате.
Лесно солете го добиениот путер, а потоа измешајте го уште 1-2 минути. Конечно, можете да го „дефинирате“ по ваш вкус со разни додатоци: на пример, мед или други природни засладувачи, како што е јаворов сируп и какао, или стопено темно чоколадо, цимет, природен екстракт од ванила … За да се соединат состојките , добро промешајте ја смесата.
Ставете го путерот во тегла и чувајте го во фрижидер. Така може да стои околу две недели.
Домашниот путер од орев е одличен намаз (на пр. за сендвичи, крекери, палачинки), но исто така додаток на колачи, кремови, пијалаци, каши, сосови, супи, преливи за салата …
