Неделата на чоколади се одржа во Лондон за да се одлучи за најдобрите чоколади во светот за оваа година. Постојат многу категории, а победниците можете да ги видите во секоја од нив овде. Сепак, севкупните добитници се сметаат за фабрика за чоколади „Bonnat“ од Франција за обично темно чоколадо и „Fruition Chocolate“ од Соединетите држави за обично млечно чоколадо.
Bonnat Chocolatier
„Ако е добро за вашето непце, не може да ви биде лошо за вашата душа“, е мотото на чоколадото Bonnat од 1884 година, кога Феликс Бонат откри начин да го претвори гравот од какао во чоколадо и, се разбира, постигна голем успех. За 100-годишнината од Бонат, потомок на Феликс Бонат, Рејмонд донесе револуција во светот на чоколадото со тоа што направи Грандс Крус – чоколадо од грав какао од ист тип, осум вакви видови чоколади. Срцето на овој семеен бизнис продолжува да биде продавницата и лабораторијата во Војрон, град лоциран помеѓу Лион и Гренобл, а неговите производи се продаваат од над 2.000 трговци на мало ширум светот. Можете исто така да купите преку Интернет.
Fruition Chocolate
Овошјето од чоколадо од планините Катцил во државата Њујорк можеби нема толку долга традиција, но посветено внимание на деталите. Основана е од Брајан Греам, кој е љубител на чоколада и храна уште од рана возраст.Fruition Chocolate, многу внимание се посветува на бавниот начин на печење зрна какао, со цел да се потенцира нивниот автентичен вкус колку што е можно, како и принципите на фер трговија. Целото користено какао е со органско потекло. Овошни чоколади се достапни на многу места низ САД, како и во некои надвор од САД, а производите може да се нарачаат и преку нивната онлајн продавница.
