Луѓето кои во исхраната го замениле животинското млеко со растително млеко, често сведочат дека имаат повеќе енергија, подобро варење, почист тен и се помалку склони кон воспаление.
„Билните замени за млеко се исто така важни за подобрување на здравјето на нашата планета и спречување на суровоста кон животните. Имено, сточарството е една од најголемите причини и за страдањето на животните и за климатските промени затоа што создава огромни количини на стакленички гасови, загадува вода и почва и поттикнува уништување на шумите “, изјавија Animal Friends по повод Светскиот ден на млечното растение на 22 август.
Бадемово млеко
Богато е со витамини (А, Б12, Д и Е) и минерали (калциум, магнезиум, железо, селен, манган, фосфор). Исто така, содржи многу незаситени омега-3 масни киселини и флавоноиди кои се моќни антиоксиданти. Поради својот одличен вкус, бадемовото млеко е одличен додаток на кафето, смути и колачи.
Млеко од соја
Лесно е сварлива и супер хранлива благодарение на протеините, квалитетните јаглехидрати, минералите (калиум, калциум, магнезиум) и витамини (А, Б2, Б12, Д). Исто така, содржи изофлавони, растителни хормони кои делуваат како антиоксиданти и имаат корисен ефект врз здравјето на жените. Соја млеко оди добро со кафе и колачи, а исто така е погодно за палачинки.
Оризово млеко
Има благ вкус и благ ефект врз организмот, затоа е погоден за луѓе склони кон алергии и нетолеранција на храна. Оризовото млеко е богат извор на сложени јаглехидрати кои лесно се варат, како и витамини од групата Б важни за метаболизмот. Исто така, содржи значителни количини на манган и селен кои го поддржуваат имунитетот. Оризовото млеко е добар избор за појадок (на пример, може да се прелива преку житни култури или палента) и за правење смути и креми.
Млеко од лешник
И вреди да се започне денот со тоа, без разлика дали станува збор за посебен утрински напиток, или додаток на пијалак или кафе. Се карактеризира со богата полнота на вкус, како и изобилство на здрави состојки, меѓу кои се незаситени масни киселини (претежно олеинска киселина), магнезиум, калциум и витамини Б и Е. Богати пудинзи, гриз, колачи со млеко од лешник …
Овесно млеко
Покрај квалитетни протеини и јаглехидрати, тој е богат извор на разни витамини и минерали и фолна киселина. Исто така, содржи аминокиселини и бета-глукани, влакна кои имаат корисен ефект врз варењето и го балансираат нивото на маснотии во крвта. Овесното млеко е подебело од оризот и сојата, па затоа е одлично за подготовка на густи супи, сосови, пире од компири, како и фрапе, креми, колачи, палачинки …
Кокосово млеко
Се добива од кокосово овошје и сок. Оригиналното кокосово млеко има интензивен вкус и е калорично, но во продавниците обично има поблаги верзии кои може да се наречат пијалок од кокос, наместо млеко. Можете, на пример, да го јадете со житни култури или да направите смути од него. Кокосовиот пијалок е најпознат по изобилството на минерали (калиум, калциум, железо, цинк, магнезиум, селен, фосфор, бакар, манган) и е богат со витамини Б, Ц, Д и Е и киселини кои имаат антиинфламаторно дејство и го штитат организмот од бактерии и вирус.
Млеко од коноп
Индустриските семиња од канола имаат и антиинфламаторни својства, од кои се добива суперхранливо млеко, кое е исклучително богато со протеини и незаситени масни киселини. Конопното млеко содржи и голем број витамини (А, Б, Е) и минерали: калциум, фосфор, магнезиум, калиум … Има поинтензивен вкус од соја и оризово млеко, како и поголема густина, затоа е добро за подготовка на смути, сосови , намаз..
