Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

КОНЕЧНО! Светските научници открија метод за предизвикување на траен ИМУНИТЕТ од КОРОНА вирус за луѓе што Прележале Ковид 19!!

Секој ден, научниците откриваат нови детали за новиот коронавирус. Според неколку нови студии, пациентите кои го преживеале вирусот, дури и ако имале само благи симптоми, имаат основа за долготраен имунитет.

Антителата кои се борат со вирусот, како и Б-клетките и Т-клетките, можат да го препознаат вирусот во организмот неколку месеци по инфекцијата и да му помогнат да создаде одбрабрен механизам против новата инфекција. Меѓутоа, проблемот е во тоа што научниците не откриле колку долго овие клетки ќе го штитат организмот, но сè додека се таму – тие му помагаат на телото да се одбрани од повторна инфекција со вирусот и да го забрза неговиот имунолошки одговор.

Антителата се само дел од сложен и координиран систем што телото го користи за да се одбрани од инфекција. Вирусите кои успеале да ги заразат клетките создаваат штит против антитела, но сепак може да бидат уништени од Т-лимфоцити кои ги принудуваат заразените клетки да се самоуништуваат. Други Т-лимфоцити кои научниците ги нарекуваат „помагачи“ можат да ги стимулираат Б-клетките да произведуваат антитела. Друг дел од нашиот имунолошки систем напаѓа патогено неколку минути по нивното пристигнување и во исто време испраќа сигнали (цитокини) кои мобилизираат антитела од други делови на телото. Неколку докази покажуваат дека потешки случаи на „Ковид-19“ се случуваат откако тој одреден систем не успее да ја заврши својата работа.

Уште еден интересен податок што треба да се обрне внимание е самите антитела, кои имаат ограничено времетраење. Бидејќи тие се протеини, тие не можат да се репродуцираат, што значи дека по некое време (неколку недели или месеци) исчезнуваат од крвта. Б-клетките кои создаваат антитела живеат подолго од Y и Т лимфоцитите и може да започнат со производство на одбрана во случај на повторна инфекција. Овие клетки чуваат траги на „одбрана“ со месеци и години по инфекцијата. Токму овој механизам, според студиите на д-р Батачарија и д-р Пепер, може да ги одбрани телата на луѓето кои го преживеале Ковид-19.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Таа има 50 години и е најубавото тело во Холивуд. Џенифер Лопез очигледно има добри гени, но работи и многу напорно за да ги...

Fool Moon

Канитта Тонгнак (40) работела како продавачка на облека три години на улиците на градот Чон Даен на северот на Тајланд. Отпрвин сè изгледа нормално,...

Cotton Club

Брендот Микимото е познат низ целиот свет како најпознат златар во Јапонија. Колку што бисерите им помогнаа да чекорат по својот пат, толку и...

Wall Street

Рут Бадер Гинсберг почина во петокот на 87-годишна возраст. Оваа харизматична жена, со мала градба, имала неверојатен животен пат, често прошаран со машка доминација...