Ако сте љубител на млечни производи, веруваме дека уживате во сите видови сирење.
Ви откриваме кое сирење е најздраво и кое треба да заземе важно место во вашето мени.
Моцарела
Ова младо сирење е идеално за оние кои се плашат од висок натриум, но сакаат да ги надополнат резервите на протеини. Моцарела може да се додаде во сендвич или омлет, или можете да направите салата. За да го направите ова, потребни ви се свежи домати, босилек и маслиново масло.
Швајцарско сирење
Швајцарското сирење е малку масно и богато со витамин Б12, што е од суштинско значење за здравјето на мускулите и нервниот систем. Едно парче од ова сирење содржи околу 100 kcal, така што може да ви обезбеди енергија подолго време.

Пармезан
Пармезанот е богат со калциум и фосфор. Покрај тоа, ова тврдо сирење содржи голема количина протеини и малку маснотии. Сè додека сирењето е старо 24-36 месеци, неговата содржина на лактоза е значително намалена, што го прави идеален производ за луѓе кои се нетолерантни на лактоза.
Мувлосано сирење
Ова сирење не е само лидер според содржината на натриум, туку и на првите позиции во однос на содржината на калциум. За да се надополнат микроелементите, доволно е да додадете мала количина сирење во салати, супи и други закуски.
Германско сирење
Германско сирење е совршен додаток на секој оброк, бидејќи содржи рекордни количини на протеини и многу малку маснотии.
Рикотта
Ова сирење можете да го најдете насекаде: од салата до десерт. Постојат толку многу начини да се подготват јадења од рикота, бидејќи има корисни својства. Ова меко сирење содржи сите видови аминокиселини и протеини. Таа е идеална за оние кои сакаат да ја зголемат мускулната маса и да спречат проблеми со срцето.
Козјо сирење
Ако вашето тело не може да издржи кравјо млеко, тоа не е причина да си забранувате задоволство во форма на парче сирење за појадок. Козјото сирење е одлично решение. Додадете го во салати или ставете го на тост заедно со овошје и лажица мед.
