Еве една идеја како да подготвите млад кромид на креативен начин! Ова е интересно, егзотично јадење, кое можете да го послужите и со скара.
Состојки на тесто:
- 250 гр брашно
- 180 мл млака вода
- малку сол
Состојки за фил:
- 3-4 парчиња млад кромид
- сончогледово или маслиново масло
- малку сол

Подготовка:
- Прво измесете го тестото: измесете тесто од брашно, вода и сол. Месете додека тестото не стане свиленкасто, но да не се лепи за рацете (помогнете си со додавање брашно). Кога ќе добиете убаво свилено топче тесто, ставете го тестото на чинија и покријте го со чиста кујнска крпа и оставете го да отстои најмалку 30 минути.
2. Додека тестото мирува, исчистете го и измијте го младиот кромид, исушете го добро и ситно исечкајте го и белиот и зелениот дел од кромидот.
- Кога тестото е отстоено, поделете го на 4 топчиња со приближно иста големина/тежина. Прво, расукајте една топка тесто што е можно потенко, развлечете го тестото малку со прстите за да добиете најтенка „палачинка“ и ставете малку маслиново масло на истегнатото тесто. Премачкајте ја целата површина, па додадете ситно исечен кромид и на крај посолете сè.
Тестото завиткајте го во ролна или палачинка и потоа направете форма на полжав од завитканото тесто. Крајот од “полжавот” добро растегнете го со сукало додека не добиете круг со дијаметар од 20-25 сантиметри. Направете го тоа со секое топче тесто.
- Кога ќе ги подготвите сите палачинки, добро загрејте ја тавата и премачкајте ја со масло. Печете ги палачинките во загреана тава, прво печете ја едната страна добро (околу 3-4 минути), а потоа другата најмалку 2 минути, без додавање масло. Палачинките треба да добијат убава златна боја и да бидат крцкави.
- Послужете веднаш, исечете го на четвртини со сладок сос од чили.
