Состојки: 3 кг излупени тиквички, 250 гр доматен сос, 500 гр кромид, 100 гр шеќер, 2 лажици сол, 300 мл растително масло, 1 лажица сок од лимон, 1 лажичка мелен пипер, 1 лажица оцет.
Подготовка: Исечете ги тиквичките, извадете ги семките и истурете ги во поголема шерпа со дебело дно. Загревајте на тивок оган додека не станат меки, а потоа исцедете ја вишок течност.
Пржете го кромидот во малку масло до златно кафеава боја, а потоа додадете ги тиквичките. Испасирајте сè заедно малку со маталка.
Додадете сос од домат, сол, лимон, бибер и остатокот од маслото, а потоа крчкајте околу еден час на тивок оган, мешајќи повремено. Пет минути пред да се исклучи, додадете шеќер и оцет.
Истурете ја смесата во стерилизирани тегли и добро затворете, а потоа завиткајте со ќебе и оставете да се излади целосно. Да се чува на темно и темно место, со остатокот од зимницата.
