Во 1983 година, кулинарскиот експерт Маријан Бурос објави во „Њујорк Тајмс“ рецепт за торта од слива, што стана вистинска страст за читателите на весниците, а рецептот беше објавуван шест години.
Најлуксузната пита со сливи во светот, совршена за подготовка во август, ја измисли колумнистот за храна од Њујорк Тајмс, Маријан Бурос, пред повеќе од 30 години.
Весникот го објавуваше рецептот за „Слива торта“ секој септември од 1983 до 1989 година, сè додека уредниците не одлучија дека е доволно. Рецептот последен пат е отпечатен во 1989 година. „За да се спротивстави на бесот на читателите“, напиша Бурос неколку години подоцна, „рецептот беше отпечатен со поголем фонт од вообичаеното, со испрекината линија околу него за да ги охрабри луѓето да го исечат и да го закачат на, на пример, фрижидер“.
Сепак редакцијата беше бомбардирана со лути коментари. Читателите беа лути и изненадени што уредниците престанаа да го печатат рецептот за најпопуларната торта во светот. Денес, рецептот е лесен за наоѓање на веб-страницата Њујорк Тајмс: тој е едноставен и нема да ви треба повеќе од еден час за да ја подготвите оваа легендарна пита.
Состојки:
1 чаша шеќер
1/2 чаша путер, омекнат (точно 113 грама)
1 чаша брашно
1 лажица прашок за пециво
Малку сол
2 јајца
12 сливи (т.е. 24 половини) без семка
2 лажици шеќер
1 лажица цимет
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Изматете го шеќерот и омекнат путер со миксер, додадете ги јајцата и изматете повторно. Потоа додадете просеано брашно, прашок за пециво, и лесно матите. Тестото треба да биде густо и цврсто. Ставете го тестото во сад за печење. Половините од сливата ставете ги на половина од тестото, а внатрешноста на сливата одозгора. Посипете со мешавина од шеќер и цимет. Печете 45 минути.
Идеално е да се сервира пита со сладолед.
Главната работа што треба да ја знаете за овој рецепт е дека е многу едноставна. Невозможно е да се расипе нешто, а резултатот ќе биде таков што ќе бидете изненадени. Колачот со сливи од Њујорк Тајмс е можеби најпопуларниот десерт во светот. Која е неговата тајна?
Еден од редовните читатели на весникот зборуваше за тоа во своето писмо до уредникот: питата е идеална за подготовка во август и рана есен и го симболизира ова неверојатно, нежно време на премин од лето во есен. Кога е постудено навечер и мора да носите нешто со долги ракави, кога чувствувате дека есента е близу, па дури и воздухот мириса поинаку, кога децата наскоро одат на училиште, а студентите на факултет, ова се последните денови на леснотија и безгрижност што ги чувствувате само во август . Пита со сливи е посебна во ова време.
 
						
									
 
								
				
				
			 
 
 
 
 
 
 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				