За многумина, најдоброто и најудобното место за кафе се малите локали – кафулиња. Веројатно е зад аголот од вашата куќа и има совршен простор каде што можете да работите, да се дружите со пријателите, да читате книга или едноставно да седите и да гледате како светот поминува околу вас – сето тоа со врела решетка за да ве задржи вашиот омилен угостителски простор.
Но, правењето лате дома не е толку тешко, и откако ќе ги имате потребните алатки и состојки – ќе откриете дека пресоздавањето искуство од вашето омилено кафуле – дома е задоволителен начин да го започнете вашиот викенд или одмор од вашиот работен ден.
Како да направите лате дома
Лате е пијалок од млеко и еспресо. Има пена од млеко, за разлика од рамната бела боја, таа е помалку пенлива од капучиното. 
Потребно време за подготовка: 10 минути
Потребни состојки:
- 1 dl млеко
- 1 dl топло еспресо
Начин на подготовка: Стоплете го млекото на тивок оган. Мешајте брзо со жица за матење за млекото да се распени. Сипете го свареното еспресо во повисока шолја или дебела стаклена чаша и ставајте од млекото држејќи ја пената со лажичка. Пената искористете ја за врвот од кафето. Декорирајте со цимет и додадете шеќер по вкус.
 
						
									
 
								
				
				
			 
 
 
 
 
 
 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				