Сите сме ги слушнале советите дека е подобро да пијат топли пијалоци во горештина и ладни пијалоци на студ. Но, дали знаете зошто треба да го направите ова и дали пиењето (премногу) ладни пијалоци во топлината е навистина штетно?
Кога топлината однадвор е повеќе од 30 Целзиусови степени и топлината ве тера да не можете да дишете нормално, се напрегате себеси за чаша вода или сок со многу мраз да се олади?
Во топлината, најдобро е да се пие вода, или собна температура пијалоци, бидејќи телото ги апсорбира побрзо.
Можеби треба да бидете претпазливи колку мраз ставате затоа што научниците предупредуваат дека студената вода всушност ја забавува хидратацијата на организмот и дека е најдобро да се пие вода или собна температура пијалоци во топлината затоа што телото ги апсорбира побрзо.
Покрај тоа, ако пиете ледени и навистина ладни пијалоци веднаш после оброкот, постои голема можност да ве фати студ, дури и додека е жешко надвор. Кога ќе стекнете навика да пиете вода на собна температура, ќе забележите огромно подобрување на варењето на храната и ќе се чувствувате подобро за време и после јадење.
Пиењето топол чај на температура од 30 степени, исто така, има свои предности, бидејќи топол пијалок ќе го поттикне потењето и со тоа ќе ве олади, но има улов: топол пијалок ќе ве олади само кога нема влага надвор, односно кога воздухот е сув. Ефектот ќе биде уште подобар ако носите облека што не задржува влага, или кои овозможуваат потта да испари.
