Гвакамоли (guacamole, гвакамоле) е густ сос чија главна состојка е авокадото. Карактеристичен е за мексиканската кујна, а особено е популарен во комбинација со тортиља чипс. Името влече потекло уште од Ацтеките, кои го користеле зборот ahuacamolli (ahuacatl = авокадо, molli = сос).
Гвакамоли сосот е одличен за вашата вечерна забава или за занимација додека гледате телевизија. Се приготвува многу едноставно, а за него сигурно ќе добиете заслужени комплименти од гостите.
Состојки:
1/2 кромид, ситно сецкан
една рака свеж коријандер
1 лута пиперка (идеално би било халапењо)
сол и бибер по вкус
2 големи, зрели авокада (изгмечете ги со вилушка)
2 лажици сок од зелен лимун
2 парчиња сецкан млад лук
1 лажичка црн сусам
Подготовка:
Во сад измешајте кромид, коријандер, црвен пипер, сол и бибер. Стиснете со вилушка за да ослободите сокови и арома. Додадете го сокот од зелен лимун и авокадо. Мешајте додека масата не се соедини, а потоа додадете го младиот лук. Измешајте добро, а потоа посипете ја состојката по желба. Можете да користите семе од црн сусам, и ако сакате да експериментирате со вкусови, истурете коцки калинка или манго на површината.
На Здравје!
