Не толку одамна сосема непознато, а денес сеприсутно, аронијата не е само извор на здравје, туку и многу вкусна бобинка (зрнесто овошје) од која можеме да направиме многу убави работи, вклучувајќи вкусен ликер.
Интензивна виолетова боја и неодоливо потсетување на боровинки, бобинки од чаквери дојдоа кај нас од Северна Америка и од сибирските земји. Тие се богати со супстанции кои помагаат во борбата против инфекциите, го спречуваат стареењето на клетките, се одличен извор на растителни влакна и витамини и се корисни за човечкото тело.
Дали знаевте дека аронијата е исто така супер зрнесто овошје што го намалува високиот крвен притисок? Иако има вкус малку горчливо, дефинитивно треба да го вклучиме во нашата диета колку што е можно почесто. Бобинки од аронија се јадат свежи, но тие исто така се преработуваат и користат во многу рецепти, од сокови, џемови до разни ликери. Ви го донесуваме рецептот за вистински домашен, миризлив ликер на аронија.
Компоненти:
500 гр бобинки од chokeberry
350 гр шеќер
1 л црвено вино (теран, мерлот)
150 мл рум
1 парче цимет во кората
2 каранфилче
1 парче ванила
Подготовка:
1. Ставете вино, шеќер, аронија и зачини во тенџере, преполовете го тавчето од ванила, изрендајте ги семето со нож, ставете ги внатре, додадете ги парчињата и варете. Гответе над тивок оган околу 15 минути додека не се раствори шеќерот.
2. Извадете од топлината и оставете ја течноста малку да се олади, а потоа додајте го румот и измешајте сè.
3. Истурете во подготвени стерилизирани шишиња (заедно со бобинки и зачини), затворете ги и оставете да отстои најмалку четири недели. Од време на време, тресете ја содржината на шишињата малку.
4. Служете добро разладено.
