Дали некогаш ви е кажано дека сте пребирливи за јадење? Можно е да постои научно објаснување за вашата избор – вие сте супер дегустатор, пренесува metro.co.uk.
Пупките за вкус го покриваат нашиот јазик, а на нив се рецептори кои испраќаат сигнал до мозокот за тоа што јадеме. Супер дегустатори се луѓе кои имаат повеќе пупки за вкус од просечната личност. Додека звучи како добра работа, тие всушност можат да ја направат храната неподнослива и да го променат нејзиниот вкус.
Покрај голем број вкусови, се смета дека супермастерите го имаат генот TAS2R38, што ги прави екстра чувствителни на 6-н-пропилтиурацил (PROP). Ова ја интензивира горчината во храната, но некои супер-дегустатори наведуваат дека нивните солени и слатки вкусови се премногу силни, наместо тоа претпочитаат благ вкус. На спротивниот крај од спектарот се „непушачите“, кои имаат помалку пупки за вкус и нивната храна е без вкус.
Се проценува дека до 25% од луѓето се супер-дегустатори (жените се со поголема веројатност).
За да откриете дали сте супер дегустатор, пробајте ја храната од следниот список:
брокула
спанаќ
кафе
пиво
чоколадо
брокула
репка
грејпфрут
Веројатно веќе ќе знаете дали многу од храната на тој список се оние што не ви се допаѓаат и обрнете внимание ако чувствувате горчина во нив. Постои уште еден метод, кој е малку неизвесен, но може да биде забавен експеримент. За секој тест, потребна ви е налепница со дупка во средина, сина боја на храна и лупа.
Ставете капка боја на крајот на вашиот јазик пред да тресете малку вода околу устата и да го лепите јазикот. Ова треба малку да го исуши јазикот за да може да ставите налепница над сината област. До тој момент, треба да видите пупки за вкус кои сè уште се розови во боја. Внимателно сметајте го секој пупка за вкус.
Ако имате повеќе од 30 пупки со вкус, тоа значи дека сте супер дегустатор. Но, ако имате помалку од 15, тоа значи дека сте непушачи.
