Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Дали користите путер или маргарин? Знаете ли во што е разликата и која е поздравата опција?

Путер или маргарин? Честопати се води дебата за тоа кој од овие два производи е поздрав за употреба. Двете производи се чини дека имаат свои предности, но и недостатоци.

Конзумирањето маснотии може да ја зголеми телесната тежина и ризикот од дебелина, а дебелината е фактор за срцеви заболувања, што е најчестата причина за смрт во светот.

Важно е да изберете храна која го штити срцето и крвните садови, и еве што велат лекарите за овие двa вида храна.

Одлуката дали да се избере путер или маргарин зависи од хранливите потреби на поединците, бидејќи едната храна е од животинско, а другата од растително потекло. Кога медицинската заедница одлучи дека путерот не е добар затоа што содржи „лоши“ заситени масти, научниците создадоа маргарин од растителни масла за кои сметаа дека се поздрави.

Путерот е млечен производ, што значи дека храната е од животинско потекло, па путерот содржи повеќе заситени масти. Бидејќи е од животинско потекло, затоа содржи холестерол, што нема да одговара на некои луѓе кои имаат проблем со него.

Маргаринот, од друга страна, е од растително потекло, затоа што е направен од растителни масла и затоа содржи незаситени, односно „здрави“ масти. Главно се произведува од масло од канола, палма или масло од соја. Овие масти помагаат во намалување на нивото на ЛДЛ холестерол, т.н. „лош“ холестерол.

Сепак, не сите маргарини се исти, некои содржат транс масти. Во принцип, колку е поцврст маргаринот, толку повеќе маснотии содржи. Тие, како заситените масти, го зголемуваат нивото на холестерол во крвта и ризикот од срцеви заболувања. Во исто време, транс мастите го намалуваат нивото на ХДЛ холестерол во организмот, односно добар холестерол.

Сепак, овие намирници можат да имаат важна цел како извор на маснотии. На организмот му треба маснотии за да функционира и апсорбира хранливи материи. Мастите исто така даваат чувство на ситост, така што јадењето храна без маснотија значи дека луѓето наскоро ќе се чувствуваат гладни без разлика што јаделе.

Нема 100 проценти здрава опција кога станува збор за овие две намирници, но секој од нас може да избере што му одговара најдобро според неговите потреби. За да го направами ова, можеме да барам маргарин со најмало количество транс маснотии, по можност 0 g и да провериме дали маслата се делумно хидрогенизирани на етикетата на состојката.

Исто така, имајте на ум дека компаниите за храна може да тврдат дека производот содржи нула транс-маснотии ако содржи помалку од 0,5 g на порција. Ако маргаринот содржи делумно хидрогенизирани масла, ќе содржи и транс масти, дури и ако на етикетата се вели дека содржи 0 g.

Прочитај

Fool Moon

Понекогаш животот може да биде тежок и да ви задава разни искушенија, камшикувајќи ве од сите страни, што прави да се чувствувате вознемирено и...

Fine Living

Сместен во приватна шума и близу до платформата за слетување на хеликоптер, имотот се истакнува по многубројните објекти. Се вика Барнхаус и е оддалечен...

Cotton Club

Пепелашка и Црвенкапа во маѓепсаниот Версај! Марија Грација Чиури, дизајнер на модната куќа Диор која секогаш создава облека што пренесува единствена порака и ја...

Fool Moon

“Иднината ни припаѓа на сите нас. На мојата ќерка. На моите деца. На нас. На жените. На секого. На тебе”. По повод Денот на...

Advertisement