Цицвара е вид храна и е составен дел од српската, црногорската, краинската и источнохерцеговинската кујна. Се подготвува од жолто или бело пченкарно брашно со додавање на кајмак (кора). При подготовка, мора да се внимава стопениот кајмак да плови на површината.
Јадењето настанало на Дурмитор како Божиќен дел. Се служи во чинии. Се консумира со лажица. По желба се додава мед. Компирите и лебот се служат како гарнир. Со задоволство се става пред гостите (во Црна Гора, со исечено свинско пршута, тој претставува најголема можна чест за оној пред кого се става).
Потребни состојки:
1 литар вода
500 гр пченкарно брашно
околу 250 гр крем или младо кравјо сирење
2-3 лажици маст
2-3 јајца
сол
Како да направите Цицвара на кајмак:
- Ставете вода да зоврие, додадете сол, маснотии и со брзо мешање (за да не се формираат грутки) додадете брашно од пченка.
- Додадете крем или младо кравјо сирење, или обете, и продолжете со мешање.
- Кога маснотијата се крева на површината, одделете ја смесата од дното на садот со лажица.
- Пробајте и додадете сол ако сакате.
- Тргнете го од оган, додадете ги јајцата и измешајте.
- Потоа вратете ја смесата на оган и промешајте уште 2-3 минути.
- Послужете со кајмак, младо сирење или кисело млеко. Пријатно!
